Колко е богата кралица Елизабет II в края на 2018 г.

Тя е класирана на 344-о място в класацията Sunday Times 2018

Колко е богата кралица Елизабет II в края на 2018 г.

Снимка: БТА

Британската кралица Елизабет II е класирана на 344-о място по богатство според класацията Sunday Times 2018, a в портфейла ѝ влиза всичко – от изкуство и диаманти до вятърни мелници. 

На 91 години тя е най-богатият член на кралското семейство. През 2017 г. британската монархия е оценена на около 88 млрд. долара, според Forbes, а личното богатство на кралица Елизабет II – на около 520 млн. долара. 

Що се отнася до нейния съпруг принц Филип, състоянието му варира около 30 млн. долара. Според Закона за държавните помощи от 2011 г. той получава всяка година от националната хазна по 500 хиляди долара, които трябва да покрият публичните му задължения. На 96-годишна възраст обаче през 2017 г. принцът официално се оттегли от обществения живот. 

Какво притежава кралицата? 

Произходът на по-голямата част от нейните притежания е от имуществото британската Корона (The Crown Estete). Институцията печели годишно около 400 млн. долара, в това число приходи от над 260 хил. долара от земи и сгради в центъра на Лондон например. Бъкингамският дворец също е собственост на управляващата монархия, но не е лична такава на кралицата. 

Общо The Crown Estete притежава собственост за около 11 млрд. долара във Великобритания. Въпреки че кралицата на практика не ги притежава лично, тя може да похарчи около 15% от приходите от тях. Обичайно тези пари служат за финансирането на различни нейни събития, включително на градински партита, приеми и пътни разходи. 

Сред собствеността на кралицата са и няколко имота като замъка Balmoral на стойност 140 млн. долара, където тя си почива всяко лято, както и семейния дом Sandringham на фамилията на стойност 65 млн. долара, където кралското семейство прекарва Коледа.

Какъв е доходът на кралицата и откъде идва?

По-голямата част от приходите на кралица Елизабет II идват от тръстове, част от кралската колекция. В тези попечителства влизат някои национални съкровища като бижута и дори Лондонската кула (Tower of London). Бъкингамският дворец и замъкът Уиндзор също са част от попечителски тръстове. 

Кралицата има и лични притежания като колекцията печати от нейния баща крал Джордж V, както и някои недвижими имоти. 

Любопитното е, че кралица Елизабет II печели пари и от конни надбягвания. През годините тя е спечелила близо 9.2 млн. долара от наградни фондове. Нейните състезателни коне са извоювали 451 победи.  

Кралицата също така получава и заплата, като наскоро стана ясно, че нейният доход се е удвоил, достигайки 97.2 млн. долара. 

Според Washington Post голяма част от личния доход на кралицата се инвестира в офшорни сметки, чийто общ размер на Бермудите и Камновите острови е около 12 млн. долара. 

Коментари: 0