Колко пари ще получават първите българи с втора пенсия

Парите зависят от размера на вноската през годините

Колко пари ще получават първите българи с втора пенсия
По-голямата част от българите, имащи право на втора пенсия, ще получават не повече от 50 лева от втория стълб на пенсионната система, или т.нар. втора пенсия. Повечето даже ще вземат едва около 30 лева. Това стана ясно от публикуваната за обществено обсъждане от Социалното министерство концепция за изплащането на втората пенсия. 

„Тези данни се отнасят само за хората, родени между 1960 г. и 1965 г. Това са първите хора, които ще получат пенсия от втория стълб. Твърдението, че половината от пенсионерите ще получават 30 лева е невярно, защото хората в универсалните фондове са 3,7 милиона души. Тези, родени между 1960 и 1965 година в универсалните фондове, са само 279 000 души. В концепцията е записано, че тези 30-50 лева се отнасят за половината от тях, тоест за 140 000 души. Говорим за 4% от клиентите на универсалните пенсионни фондове, а не за всички тях”, обясни Даниела Петкова от Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване пред Нова тв. 

Според Петкова тези пари зависят и от размера на вноската в капиталовата система. Записано е, че сумата между 30 и 50 лева се отнася за хора, които са се осигурявали на доходи между 200 и 600 лева”, уточни тя. 

Според бившия финансов министър Христина Вучева има смисъл да се поддържа такава вноска. 

„Трудещите плащат на тези, които вече не работят – това е основният принцип на НОИ и в целия свят. Другият принцип е капиталовият. Принципът за допълнителната пенсия зависи много от това дали ще се намери пазар, на който, влагайки тези пари, те да нарастват. В последно време се убедихме, че това не става”, коментира Вучева. 

Тя допълни, че в много страни вторият стълб не се оказа сполучливо решение и те не го прилагат. 
Коментари: 0