Колко струва поддръжката на кола за година

За семеен автомобил среден клас харчим поне 1000 лева

Колко струва поддръжката на кола за година
9400 ~ 2 мин. четене

Освен инвестицията в покупка, автомобилът изисква и сериозна поддръжка, която възлиза на немалка сума годишно. Колко струва един автомобил, дори само да го притежаваме, без да го караме, с увеличението на цената на винетката и Гражданската отговорност? Това изчислиха от бТВ.

Ако автомобилът е по-стар и евтин, административните разходи на година могат да излязат колкото стойността на цялата кола.

Данъкът за нея е евтин – 25 лева. За винетка отиват 97 лева, а годишният технически преглед, който е задължителен, е 60 лева.

Вече е задължително да имаме и зимни, и летни гуми, което означава, че трябва да имаш 8 гуми за една кола, които трябва да се сменят на всеки 8, максимум 10 години, дори да не я вадиш от гаража. Така например, ако ги смениш 9-ата година, изчисленията сочат, че за се дават 56 лева на година.

За обслужване - смяна на масло, филтър и т.н., отиват 200 лева. Прибавяме още 200 лева за „Гражданска отговорност”.

Общо за 2016 г. собственикът на тази кола трябва да даде 638 лева - без да я кара, без да сипва бензин и без да й се счупи нищо.

За семейна кола среден клас, със 115 конски сили, до 5-годишна, сумата набъбва. За нея данъкът е 332 лева, за гуми отиват 70 лева, а за Гражданската отговорност – 250 лева.

Като прибавим и парите за винетка (97 лева), обслужване (200 лева) и годишен технически преглед (60 лева), общо се получават 1009 лева.

Най-евтиният вариант за годишна издръжка на кола е малолитражката. За нея сметката излиза 545 лева на година.

Подкрепи Economic.bg