„Комерсант“: „Турски поток“ ще минава през България

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе търг през декември за бъдещ капацитет на нов газопровод

„Комерсант“: „Турски поток“ ще минава през България

Газопроводът „Турски поток“ ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия. Това пише днес руското издание „Комерсант“, позовавайки се на материали от операторите на газопреносни системи на тези страни като част от процеса на резервация за открит сезон.

„От материалите на операторите на газопреносни системи на България, Сърбия, Унгария и Словакия, публикувани през октомври - ноември като част от процедурата за резервиране на бъдещите капацитети следва, че „Газпром“ е избрал маршрута на доставките до Европа по втората линия на „Турски поток“ да минава през ​​тези страни“, пише в материала.

Доставките ще стигнат в България и Сърбия от 2020 г., до Унгария от 2021 г. и в Словакия през втората половина на 2022 г. Процедурата е предвидена в законодателството на ЕС и е необходима за изграждането на нови газопроводи. 

Според източници от вестника „Газпром“ планира да резервира всички предложени мощности по новите връзки в изброените държави.

„Булгартрансгаз“ възнамерява да проведе търг през декември за бъдещ капацитет на газопровод от входа на българската система от Турция до изхода за Сърбия. Входящият капацитет, който ще е предложен за резервация от 1 януари 2020 г. в продължение на 20 години, е 15.8 милиарда кубически метра годишно, което напълно съответства на капацитета на едната тръба на „Турски поток“.

За доставките на тези обеми от Турция през България ще бъде използвана част от съществуващата инфраструктура в реверсивен режим. Около компресорната станция „Провадия“ в североизточна България ще бъде построена станция „Нова Провадия“ и от нея ще бъде изграден нов газопровод с дължина 474 км и налягане 7.5 Мпа, което ще се поддържа от още една компресорна станция „Расово“ край границата със Сърбия. Газопроводът ще пресича границата в района на град Зайчар. Цената на разширяването на системата ще бъде 1.63 милиарда долара, пише „Комерсант“. Този маршрут почти изцяло повтаря трасето на българската част на нереализирания „Южен поток“.

Коментари: 0