Комисията по сигурността на информацията купува „Офис парк Централ“ за 25.4 млн. лв.

Правителството взе решение за отпускане на средствата

Комисията по сигурността на информацията купува „Офис парк Централ“ за 25.4 млн. лв.

Рендерно изображение на „Офис парк Централ“

Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) ще даде малко над 25.4 млн. лв., за да се сдобие с нова шестетажна сграда. Средствата се отпускат от държавата и решението за това взето официално днес, става ясно от прессъобщение на Министерски съвет. 

Става дума за административния център „Офис парк Централ“, намиращ се на ул. „Козлодуй“ 4 в столичния район „Сердика“. Тя е част от богатото портфолио на инвеститора Красимир Георгиев. Негова например е сградата на доскоро популярния клуб „Син Сити“ – емблематична сграда, построена през 1900 г., която е била последователно дом на театър „Ренесанс“ и кино „Възраждане“, превърнала се след това в дискотека, а днес пустееща в центъра на столицата след съмнителен пожар. 

Що се отнася до „Офис парк Централ“, който се очаква да приюти Държавната комисия, имотът се разполага на 1641 кв. м, а застроената площ е 935 кв. м. В мотивите към решението на Министерски съвет за отпускането на финансиране се посочва, че той покрива основните критерии на Комисията, отговаряйки на нейните нужди и специфични изисквания. 

Предстои договорът за покупка да бъде сключен от председателя на ДКСИ. 

В момента администрацията на Комисията се помещава на ул. "Черковна" 90, където се намира и Специализираната прокуратура. 

ДКСИ е орган, следящ за опазването на националната сигурност на Република България чрез защитата на класифицирана информация. Комисията е създадена през ноември 2002 г. и оттогава следи за това да има баланс между правото на свободен достъп до информация на гражданите и интересите на държавната машина. 
Коментари: 0