ЕК в последния си доклад е сгрешила цената на руския газ за България

Посочената цена е по-висока от предложената от държавното дружество

ЕК в последния си доклад е сгрешила цената на руския газ за България

Европейската комисия в последния си доклад за европейските газови пазари за второто тримесечие на 2018 г. е сгрешила цената на природния газ, доставян от „Газпром Експорт” за България. Това става ясно днес от съобщение на „Булгаргаз”.

Докладът на ЕК излезе преди седмица и в него се сравняват цените на руския газ за всяка страна в ЕС като те не включват такси за достъп, пренос и съхранение. За България посочената от ЕК цена на природния газ е 19.92 EUR/MWh, а утвърдената от КЕВР цена за посоченото тримесечие е 34.04 лева/MWh или 17.40 EUR/MWh. Тогава Комисията прие по-ниска цена от предложената от „Булгаргаз”, която беше 34.84 лева/MWh или 17.81 EUR/MWh.

„Предложената от „Булгаргаз” ЕАД цена за утвърждаване от КЕВР за второто тримесечие на 2018 г. е 34.84 лева/MWh или преизчислена по фиксинг 1.95583 цена от 17.81 EUR/MWh”, пише в съобщението.

От „Булгаргаз” добавят, че тя се формира цената на доставяния от „Газпром” природен газ до българска граница, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента "задължения към обществото".

От държавното дружество добавят, че в диалог на експертно ниво се изяснява причината за различието в публикуваните данни.

Коментари: 0