Комисията за ЧЕЗ не е получила от банките исканата информация

Депутатите не успяха да приемат доклада за дейността си заради политически уклони в текстовете

Комисията за ЧЕЗ не е получила от банките исканата информация
1584 ~ 2 мин. четене

Временната парламентарна Комисия за ЧЕЗ не е получила исканата от банките информация относно финансирането на сделката с „Инерком”. Това каза председателя на сформираната за случая Комисия Жельо Бойчев.

„На комисията не беше оказано нужното съдействие за констатиране на информацията относно финансирането на сделката по продажбата”, заяви той.

Припомняме, че Комисията за ЧЕЗ изпрати запитвания до всички банки, които се появиха в изтеклия секретен документ за финансирането на „Инерком” по сделката за активите на ЧЕЗ. Писма бяха изпратени до Българската банка за развитие (ББР), "УниКредит Булбанк”, „Първа инвестиционна банка” (ПИБ), а на последното заседание стана ясно, че ако не получи отговор, Комисията ще иска съдействие от Българската народна банка (БНБ).

Преди месец единствената банка, която издаде официално писмо, че има интерес да участва във финансирането на покупката на ЧЕЗ от "Инерком" бе „Първа инвестиционна банка” (ПИБ).

По думите на Бойчев в тази ситуация Комисията не може да отговори на поставените си въпроси относно евентуалната продажба на активите на ЧЕЗ и да изпълни своята основна цел. „Считам това за погазване на конституционните принципи на управление на страната. Българското Народно събрание по волята на българските граждани избира българското правителство и е мястото, където се отчитат всички служби. И по никакъв начин не смятам, че може да му бъде отказвана информация с мотив за професионална тайна”, коментира председателят на Комисията. Банката, която отказа информация още преди месец, е „УниКредит Булбанк”, която в писмо отговори, че въпросът, който е зададен, е професионална тайна и не е поиска да коментира участието си в тази сделка.

Според него заради липсата на информация обществото има пълно право да се притеснява и съмнява, тъй като това е компания, от която зависи сигурността на страната.

На заседанието днес беше отложено и приемането на доклада на временната комисия за установяване на всички факти и обстоятелства във връзка с приватизацията и планираната продажба на дружествата на ЧЕЗ в България. Причината е, че някои от членовете й възразиха срещу част от текстовете в доклада, които съдържали политически уклони. Затова по един представител от всяка политическа сила, която е част от състава на комисията, ще сформира специална работна група, която прегледа текстовете на доклада и ще предложи нужната редакция.

Приемането на доклада ще бъде отложено за четвъртък.

Коментари: 0