Компания твърди, че Tesla е откраднала дизайна на камиона й

Nikola Motor съди дружеството на Илон Мъск за 2 млрд. долара

Компания твърди, че Tesla е откраднала дизайна на камиона й
1432 ~ 2 мин. четене
Стартът компанията Nikola Motor, която има проект за камион на водород, е завела дело с иск за 2 милиарда долара, срещу Tesla, като обвинява ръководената от Илон Мъск компания, че е откраднала някои елементи  от дизайна на Semi Truck.

Nikola е завела делото във вторник във федералния съд в Аризона, пише "Форчън". 

Съдебното дело твърди, че електрическия камион Semi Truckата на Tesla, показан през ноември 2017 г., нарушава няколко от патентите на Nikola, включително входната врата, фюзелажа и обвивното предно стъкло, което е предназначено да даде на шофьора безпрепятствен изглед към пътя.

Nikola Motor проектира и изгражда свой собствен автономен камион с водородни горивни клетки от клас 8. Компанията публикува дизайна на товарния си автомобил Nikola One през май 2016 г. и показа самия камион през декември 2016 г. Тя разработва също и модела Nikola Two, който е с по-малка кабина и ще започне да се тества през есента на 2018 г. Очаква се той да влезе в производство през 2021 г.

През януари Nikola Motor обяви плановете си да построи фабрика за водородни камиони за 1 милиард долара в предградие на Финикс.

"Явно е очевидно, че няма основание за този съдебен процес", заяви говорител на Tesla в изявление по имейл.

В иска по делото обаче се твърди, че четири месеца след като Никола за първи път публикува своя дизайн, Аарон Хойос, нает от Tesla, се обърнал към главния инженер на Nikola Кевин Линк. Твърди се още, че в имейл Хойос казал на Линк, че "Tesla изгражда нов екип, който да се съсредоточи върху разработването на тежки камиони от клас А" и че той би бил "подходящ".

Tesla пусна първо рекламно изображение на своя Tesla Semi през април 2017 г. Шест месеца по-късно, само няколко дни преди Tesla да разкрие камиона си, от Nikola изпратили писмо, с което изискали от компанията на Мъск да отложи представянето. Но така и не получили отговор.
Коментари: 0