Конфискуват рушащи се сгради

Нови по-строги санкции за собствениците на подобни обекти готвят от парламента

Конфискуват рушащи се сгради
816 ~ 1 мин. четене

Нови, строги санкции за собствениците на рушащите се сгради в страната ще влязат в сила до есента. Някои от тях дори могат да бъдат конфискувани. Това съобщи един от вносителите на законовите промени – Красимир Велчев от ГЕРБ.

Промените предвиждат санкции и за чиновниците, които оставят сгради - паметници на културата да се рушат.

Сред предложените промени е още общините сами да могат да взимат решения за съдбата на такива сгради, които не са от национално значение, съобщава Нова телевизия. 

При 5 години безхаберие от страна на собственик на сградата тя ще се отнема от общината. Целта на готвените промени е да се опазят паметниците на културата, но и националната сигурност, защото много от тях се разпадат и са опасни за минаващите в близост.

„Много от тези сгради, дори на тях е залепен надпис „Опасно, не влизай!” и съм задавал въпроса, недай си Боже, деца, а те винаги играят там, където не трябва, пострадат от срутване на такива сгради, кой ще бъде виновен, така и не е ясно.

Представете си, че примерно една глоба за лош вид на сградата или за опасни елементи е 200 лв., й се дава срок от един месец да се отстранят, значи на следващият месец те могат да станат 500 лв., по следващия 1000 лв.”, обясни Красимир Велчев, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ. 

Подкрепи Economic.bg