Конгресът на САЩ иска Google да остави Huawei без Android

Във Вашингтон се опасяват от влиянието на китайския производител

Конгресът на САЩ иска Google да остави Huawei без Android

Снимка: Pixabay

Американският Конгрес притиска Google да прекрати лиценза на китайския производител на смартфони Huawei за употреба на мобилната операционна система Android, съобщи Wall Street Journal.

Отношенията между Google, или по-точно компанията майка Alphabet, и Huawei са много добри. През януари те дори задълбочиха партньорството си. Ако преди това китайската компания единствено инсталираше Android на телефоните и таблетите си, то в началото на годината Huawei обяви, че ще започне да използва приложението Android Messages за програма по подразбиране за обмен на текстови съобщения. По този начин производителят иска да помогне на Google в начинанието ѝ да замени SMS-технологията с по-съвременна – RCS, пише Android Central.

Причината американските конгресмени да гледат с лошо око на Huawei е същата, поради която атакуваха и ZTE – връзката на тези компании с Китай. Във Вашингтон се опасяват, че Huawei, която един от основните доставчици на телекомуникационни технологии за Пентагона, е в положение да започне да подслушва и следи движението на високопоставени американски политици.

В САЩ Huawei дори не може да продава продуктите си чрез разпространителските мрежи на местните мобилни оператори, което значително намалява продажбите на производителя. Според сайта GSMArena китайската компания обаче не смята да става жертва на решението на американския Конгрес и вече разработва собствена мобилна операционна система. Слуховете са, че тя ще се казва Kirin OS, каквото е името и на собствените процесори на Huawei. Както Android, така и Kirin OS ще е базирана на Linux-ядрото.

Коментари: 0