Естонският конкурент на Uber влезе в бизнеса с доставка на храна

Bolt пусна услугата си в Талин, предстои да стартира в Южна Африка, Латвия и Литва

Естонският конкурент на Uber влезе в бизнеса с доставка на храна

Снимка: Bolt

536 ~ 2 мин. четене
Естонската Bolt, популярна услуга за споделени превози в Източна Европа и Африка, от днес вече доставя  храна в родния си град Талин. Компанията планира още тази година услугата Bolt Food да бъде пусната в Южна Африка, Латвия и Литва.

Bolt, която до началото на тази година се наричаше Taxify, взе бизнеса от Uber в големите африкански градове и Източна Европа. Компанията вече оперира в 30 държави.

Bolt навлиза сравнително късно на пазара за доставки на храна, където други фирми за споделяне на превози работят от години. Естонската компания планира да вземе пазарен дял с по-ниски цени за потребителите и по-добри отстъпки за доставчиците, като същевременно надгражда широката си потребителска база.

"Това е много конкурентен пазар", каза в интервю за Reuters Евгени Кабанов, главен продуктов директор на Bolt. „Въпреки това имаме повече от 25 млн. души по света, използващи Bolt, а доставката на храна е популярна от доста време“, добавя той.

Bolt се ребрандира по-рано през 2019 г., за да гарантира, че услугата за споделени превози няма да се бърка с такситата, както и заради пускането на скутерите под наем в избрани градове.

„Бих казал, че доставката на храна е третият голям продукт за нас. Той се вписва много добре в стратегията ни “, каза Кабанов.

През първата половина на 2019 г. Uber заяви, че приходите от Uber Eats (услугата ѝ за доставки на храна) са почти удвоени спрямо година по-рано до 1.1 млрд. долара. Но секторът се оказа предизвикателен за редица стартиращи фирми, тъй като инвестициите намаляха от пика си през 2015 г.

В Талин основният конкурент на Bolt Food ще бъде базираната в Хелзинки компания за доставка на храни Wolt, която набра 160 млн. долара от началото на 2018 г.

Bolt, основана през 2013 г., събра над 200 млн. долара от инвеститори, включително Daimler и китайската Didi Chuxing Technology Co, както и други.


Подкрепи Economic.bg