Конкуренцията изтласка Uber от Югоизточна Азия

Компанията ще бъде купена от по-големия регионален конкурент Grab

Конкуренцията изтласка Uber от Югоизточна Азия
Uber Technologies се съгласи да продаде бизнесa си в Югоизточна Азия на воя по-голям регионален конкурент Grab, съобщиха от компанията в понеделник. Това е второто отстъпление на американската компания от азиатски пазар, а целта е да се сложи край на войната с местните конкуренти.

„Сблъсъците“ на този силно конкурентен пазар започнаха, след като в началото на тази година фондът Vision, собственост на японската SoftBank, направи милиардна инвестиция в Uber.

„Това беше едно наистина независимо решение от страна на двете компании“, заяви президентът на Grab Миг Маа пред Reuters, добавяйки, че главният изпълнителен директор на SoftBank - Масайоши Сон, „силно подкрепя“ сделката.

Uber ще придобие 27.5% дял в базираната в Сингапур компания Grab, а Дара Хосрошахи, главен изпълнителен директор на Uber, ще се присъедини към Борда на Grab.

„Това ще ни помогне да удвоим плановете си за растеж, тъй като инвестираме сериозно в нашите продукти и технологии“, каза в изявление Хосрошахи.

Сделката ще помогне при услугата на Grab, свързана с доставка на храна. След като стане факт, в компанията ще се слее и Uber Eats, която е пряк конкурент на индонезийската Go-Jek. В момента Go-Jek доминира на пазара в Индонезия, която е най-голямата икономика в региона на Югоизточна Азия. Там се развиват много бързо пазарите на транспортни услуги с електрони плащания, доставката на храна, почистването по заявка и масажите.
Коментари: 0