Договорът за детската болница не е прекратен, твърди строителят

Според консорциум „Детско здраве“ писмото, за което твърди зам.-здравният министър, не съществува

Договорът за детската болница не е прекратен, твърди строителят

Снимка: Камарата на архитектите в България

556 ~ 2 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова
Национална детска болница

След като от писмо на заместник-здравния министър Димитър Петров стана ясно, че здравното министерство прекратява договора за строеж на Националната детска болница, избраният строител обяви, че не е уведомен официално за това. Пред „Хоризонт“ Мая Пенчева от консорциум „Детско здраве“ коментира, че нищо не е стопирано, защото не са получавали писмо от министерството.

"Нищо не е стопирано, защото ако беше така, щеше да има кореспонденция, а такава няма. Това, което се качва в медиите, във фейсбук, в социалните мрежи, е нещо, което не съществува в правния мир. Ние писма нямаме никакви пуснати към нас. Ако министерството или протестиращите се опитват по този начин да спрат проекта, това не е редът и не е такъв ходът на събитията", посочва още Пенчева, изпълнителен директор на „Главболгарстрой“.

Тя посочва, че договорът продължава и че са готови с проект за събаряне на сградата, който подлежи на одобрение. От Консорциума желаят да се направи обща среща, за да се поставят всички факти и да се вземе най-доброто решение за строежа.

Припомняме, че Консорциумът представи план, който предвижда запазване на основите на старата сграда, като на реконструкция подлежи само горната част. Но в Подробния устройствен план, влязъл в сила през 2011 г., старата сграда не съществува. На нейно място е предвидена за изграждане чисто нова сграда с височина 20 метра. Именно заради това служебният регионален министър Виолета Комитова заяви, че ще издаде виза за строеж на новата сграда, а от Консорциума бяха изненадани от решението.

Договорът за строителство на болницата беше сключен от Кирил Ананиев с ДЗЗД „Детско здраве“, с участници „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънал“ АД. Mиниcтepcтвoтo подписа договор на стойност 93.4 млн. лв. с ДДС.

Още при старта на обществената поръчка архитекти, лекари, родители и неправителствени организации се обявиха против реконструкцията на сградата, защото не отговаря на изискванията за модерна детска болница. Така заради противоречиви мнения какво точно да се случи с бетонния скелет, цялото строителство на детското здравно заведение се бави с години.

Подкрепи Economic.bg