Брюксел харесва промените в Плана за възстановяване

Еврокомисията обаче се притеснява дали следващото редовно правителство ще прилага заложените политики

Брюксел харесва промените в Плана за възстановяване

Снимка: БТА

4145 ~ 2 мин. четене
Антония Симова Автор: Антония Симова
Национален план за възстановяване

Европейските институции приемат добре промените в Националния план за възстановяване, направени от служебното правителство. Те обаче искат гаранция, че Планът ще бъде изпълнен от следващото редовно правителство. Това обяви вицепремиерът по европейските въпроси Атанас Пеканов по време на дискусия, организирана от MOVE.BG.

Той обясни, че Европейската комисия иска да е сигурна, че едно следващо правителство ще приеме плана и ще застъпи политиките по него в управлението си,

защото в плана обещаваме неща, които ще се случат в следващите 5-6 години, като в т.ч. влизат и много законови промени“.

Пеканов вече започна дискусии с парламентарно представените партии. Той обяви, че миналата седмица е провел „доста дълга дискусия“ с най-голямата политическа сила – „Има такъв народ“.

„Тя протече много добре. Имаше приемственост, както и критики. Все пак никой план не е перфектен. Това ще бъде процесът, който ще тече тази седмица – дискусии с партиите, след което ще видим как ще продължим напред“, коментира вицепремиерът.

Ще теглим ли от полагаемите ни се 10 млрд. лв. заеми?

Служебният вицепремиер лансира идеята освен от 12-те млрд. лв. безвъзмездни средства, България да се възползва и от полагаемите ѝ се заеми в размер на близо 10 млрд. лв. Припомняме, че тази възможност бе задраскана от екипа на Томислав Дончев, който изготви първите версии на националния план. В комисия в 45-ия парламент Дончев заяви, че ако България се възползва и от заемната част, икономиката може да прегрее заради прилива на финанси.

Пеканов обаче не е на това мнение.

Моята надежда е едно бъдещо правителство да гледа и към заемната част. Това е един доста достъпен ресурс, който България може да получи и да използва също за важни проекти, които не са влезли в грантовата част“, заяви той.

Подкрепи Economic.bg