Константин Стаменов: Икономиката ни не може да работи при такива сътресения на пазара на ток

Цените на борсата са много високи, когато производството на електроенергия в България е далеч от своите пикове, обясни той

Константин Стаменов: Икономиката ни не може да работи при такива сътресения на пазара на ток
1344 ~ 1 мин. четене

Няма как икономиката на България да работи при такива сътресения на пазара на ток. Това заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов от името на работодателските организации по БНТ. "

"Това, което се случва на пазара на той, за съжаление, е много тревожно и не е за пръв път", коментира той.

„Всички знаеха, че от 1 май ще има по-малко производство на електроенергия. Но на 8 май, вторият работен ден, изведнъж количеството електроенергия, което се предлага на пазара, беше намалено драматично и то, най-вече от Националната електрическа компания. Ние в България станахме най-скъпият пазар в Европейския съюз за 8 и за 9 май“, обясни той. По думите му така бизнесът не е успял да закупи ток, тъй като цените са били много високи и това става в момент, когато производството на електроенергия в България е далеч от своите пикове.

Според председателя на Федерацията на индустриалните и енергийни консуматори Антон Иванов необходимостта от проверка на пазара е очевидна. „Дали от проверка на твърденията на г-н Илиев, дали от проверка на наблюденията на индустрията, но очевидно е необходима“, каза той.

По думите му българската енергетика е в много дълбока криза, поставена е в положение да търси всякакви възможности да компенсира недостиг, който ние обсъждаме от години, но вече е стигнал астрономически числа и ние сме в състояние на обръщане на гръб към идеята за работа на либерализиран пазар. Според него има възможност за манипулации на пазара. 

Коментари: 0