Консумацията на марихуана в Канада ще е законна от 17 октомври

Правителството изтъква, че узаконяването е единственият начин да се попречи на незаконната индустрия с марихуана за милиарди долари

Консумацията на марихуана в Канада ще е законна от 17 октомври

Консумацията на марихуана за развлечение в Канада ще стане законна от 17 октомври, това коментира премиерът на страната Джъстин Трюдо в Камарата на общините.

Внесеният от либералното правителство законопроект бе приет от двете камари на парламента тази седмица. Той включваше преходен период от 8 до 12 седмици, за да се даде време на осемте провинции и три северни територии на Канада да организират продажбата на марихуана за развлечение в специализирани магазини. Трюдо обаче заяви, че провинциите са поискали повече време, затова законът ще влезе в сила 17 седмици след приемането му.

Правителството изтъква, че узаконяването е единственият начин да се попречи на незаконната индустрия с марихуана за милиарди долари, която в момента е под контрола на престъпни групировки.

Канада разреши употребата на марихуана за терапевтични цели през 2001 г. Сега тя става първата страна от Г-7 и втората в света след Уругвай, която узаконява консумацията на марихуана за развлечение.

Коментари: 0