Корабът на Virgin Galactic разби свой рекорд за скорост

Поредна стъпка в напредъка на космическия туризъм

Корабът на Virgin Galactic разби свой рекорд за скорост
1872 ~ 1 мин. четене
Космическият кораб VSS Unity на Virgin Galactic е разбил предишния си рекорд за скорост, достигайки 2,47 Мах в тест в четвъртък. Ракетата преди това бе постигнала само 1.9 пъти скоростта на звука.

Това е и първото пътуване на Unity в мезосферата, слоя над земната стратосфера (където летят търговски самолети) и под термосферата (където е Международната космическа станция), съобщава "Форчън".

Полетът на Unity е третият, откакто компанията на Ричард Брансън поднови тестовете с ракетни двигатели през април. През 2014 г. пилотът загина при катастрофа на космическия кораб VSS Enterprise и от тогава досега бяха правени само тестови полети.

Скоростта, постигната от Unity при сегашния полет, надвишава доста максималната скорост на свръхзвуков пътнически самолет Concorde, която е 2,04 Мах.

Настоящият рекорд за скорост на пилотиран самолет бе поставен през 1967 г., когато задвижваният с ракетни двигатели на North American X-15 постигнаха огромните 6,72 Мах. Рекордът за най-висока скорост във въздуха е постигнат от Х-43 на НАСА през 2004 г., при Мах 9,6, но то не е пилотирано въздухоплавателно средство.

Брансън се похвали в социалните мрежи с постижението. Милиардерът планира да предлага извеждането на космически туристи с този кораб.
Подкрепи Economic.bg