Коя е най-скъпата банка в света?

Вчера Wells Fargo бе изместена от първото място

Коя е най-скъпата банка в света?

JP Morgan вече е най-скъпата банка в света. Това са резултатите от търговия на борсата в Ню Йорк днес. JP Morgan зае първото място на друга американската банка Wells Fargo.

В надпреварата за лидерство Fargo сами допуснаха грешка. Акциите на компанията се сринаха с над 3%, като причината за негативната реакция на пазара е глобата, наложена на финансовия гигант за издаване на фалшиви кредитни карти.

Санкцията, която получи банката е в размер на $185 млн. Информация за наказанието дойде миналата сряда и оттогава акциите на банката поевтиняха с 5.7%.

Преди няколко дни прокуратурата в Лос Анджелис установи, че служителите на банката "провеждат широко разпространена практика", откривайки банкови сметки на клиенти, без тяхно знание и налагат определени услуги, от които те не се нуждаят. Ръководството на Wells Fargo вече е уволнило 5300 служители, заради това, че са откривали сметки без да уведомяват клиентите и са събирали такса за обслужването им.

Става ясно, че през последните няколко години работниците на банката са открили над 2 милиона разплащателни и кредитни сметки. Обхватът на скандала е шокиращ.

Но да се върнем към капитализацията на банките. В края на търговията във вторник най-голямата банка по пазарна капитализация е стана, както казахме, JP Morgan. Така че, за сега JP Morgan е с капитализация от над $240 млрд., а на Wells Fargo - малко под $237 млрд.

Коментари: 0