Брюксел въвежда 5G мрежи в целия ЕС до 2025 г.

Инвестиционният план \"Юнкер\" ще бъде удвоен до 630 млрд. евро

Брюксел въвежда 5G мрежи в целия ЕС до 2025 г.

Брюксел ще стимулира изграждането на 5G мрежи на територията на целия Европейски съюз. Това обяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в традиционната си годишна реч за състоянието на ЕС, предадоха световните медии.

Високоскоростният интернет е предпоставка за успешна икономика, тъй като е от полза както за бизнеса, така и за обикновените граждани.  Юнкер призова за пълно разгръщане на 5G мрежа в ЕС в рамките на следващите 10 години, което вероятно ще доведе до 2 млн. нови работни места.

ЕС ще продължи да работи за развитието на дигиталната икономика, като стимулира бизнесът да инвестира в подобряване на свързаността в Европа. Целта на Брюксел е да осигури безплатен безжичен интернет във всеки голям град на държавите членки, тъй като всеки има право да се възползва от правото на свързаност, независимо „къде живее или колко печели“.

Юнкер предложи разширяване на Инвестиционния план за Европа (известен още като План „Юнкер“) от 315 на 630 млрд. евро до 2022 г., в опит да бъде даден допълнителен тласък на европейската икономика.

„Инвестициите означават работа. Днес предлагам удвояване на продължителността и силата на нашия инвестиционен фонд“, заяви Юнкер.

Планът, който е главната инициатива на Комисията, ръководена от бившия премиер на Люксембург, предвижда мобилизиране на средства от публични и частни източници на финансиране, при което всяко евро от публичните средства се използва за генерирането на допълнителни частни инвестиции, без да се създава нов дълг. Така бизнесът ще се включи още по-пълноценно в развитието на европейската икономика. 

Коментари: 0