Край на ерата Ромети за IBM

Главният изпълнителен директор се оттегля през април

Край на ерата Ромети за IBM

Снимка: БТА

1328 ~ 2 мин. четене
Главният изпълнителен директор на IBM Джини Ромети, която ръководи технологичния гигант от 2012 г., ще се оттегли през април, съобщи CNN.

Тя ще бъде наследена от Арвинд Кришна, който в момента е старши вицепрезидент на Big Blue за облачен и когнитивен софтуер. Джим Уайтхърст, изпълнителен директор на Red Hat, за когото мнозина смятаха, че ще поеме поста на Ромети, ще стане президент на IBM.

И двата хода влизат в сила на 6 април. Ромети ще остане изпълнителен председател на IBM до своето пенсиониране в края на годината.

Акциите на IBM нараснаха с 5%в следпазарната търговия и след обявяването на новината.

Ромети, която е на 62 години, се очакваше да се пенсионира скоро, тъй като предишните шефове на IBM напуснаха на около 60-годишна възраст. Кришна е на 57 години, а Уайтхърст е на 52 години, допълва CNN.

Но нейното напускане означава, че редиците на жените изпълнителни директори, управляващи големи компании, ще станат още по-малки. Има само 33 жени изпълнителни директори, които ръководят компании от Fortune 500 към миналата година, като тазицифра включваше и Ромети.

Мери Бара от GM, Кори Бари от Best Buy', Мерилин Хюсън от Lockheed Martin' и Сафра Кац от Oracle са някои от другите най-изявени жени изпълнителни директори.

Под управлението на Ромети IBM засили присъствието си в доходоносния свят на облачните технологии, особено чрез забележителната покупка на Red Hat за 34 милиарда долара през 2018 г. Поради тази причина мнозина смятаха, че евентуалният наследник на Ромети ще бъде Уайтхърст.

Но Кришна също има опит в облака и е ветеран в IBM. Той е работил за Big Blue близо 30 години в различни роли, според биографията му в LinkedIn.

IBM заяви в своето съобщение за пресата, че Кришна е ръководил разработването на няколко нови технологии в IBM, включително изкуствен интелект, облака, квантовите изчисления и блокчейн.

Акциите на IBM изостават в останалата част от технологичния сектор и по-широкия пазар през последните години, отчасти поради усещането, че облачните предложения на IBM не са толкова конкурентни като тези от Amazon, Microsoft, собственика на Google Alphabet и Salesforce.

Microsoft и Amazon постигнаха силни резултати тази седмица благодарение на успеха на своите поделения за облачни технологии - сътветно Azure и AWS.

Но IBM впечатли Уолстрийт по-рано този месец, когато отчете печалби и продажби, които надвишиха прогнозите, водени от силата на облачния бизнес. Кришна и Уайтхърст ще трябва да продължат инерцията.
Коментари: 0