Кристалина Георгиева: Коронавирусът вероятно ще засегне китайската икономика

Огнището подчертава \"непредсказуемостта\", която се превърна в норма в света, смята директорът на МВФ

Кристалина Георгиева: Коронавирусът вероятно ще засегне китайската икономика

Снимка: БТА

668 ~ 2 мин. четене

Все още е твърде рано да се прецени икономическото въздействие на коронавируса върху китайската икономика, но най-вероятно ще видим забавяне през първите три месеца на годината. Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ), Кристалина Георгиева.

Епидемията вече засегна около 8000 души в Китай, а броят на жертвите надхвърли 170 души.

Бързото разпространение на респираторните заболявания накара предприятията и фабриките да затворят, а авиокомпаниите по света отмениха полетите, което предизвика опасения за удара, който ще понесе китайската икономика, както и целият свят.

„Би било безотговорно да правим каквито и да било спекулации около това, което може да се случи", каза Георгиева на форум.

Тя цитира опита от епидемията от SARS през 2002-2003 г., която забави растежа в краткосрочен план, но след това икономиката се възстанови.

„Нека само да кажем, че през настоящото тримесечие е много вероятно да има отрицателно въздействие. Какво ще се случи след това? Просто ще наблюдаваме и оценяваме. Рано е да се оценяват ефектите на коронавируса върху световната икономика, но не е рано да признаем, че живеем в свят, който е все по-податлив на различни видове шокове“, каза Георгиева, отговаряйки на въпроси във Вашингтонския център за глобално развитие.

Тази епидемия обаче се появи във време, когато китайската икономика процъфтяваше. Настоящото огнище идва, когато властите очакваха забавяне на фона на търговския конфликт със САЩ.

"Непосредственото въздействие е очевидно. Имаме влияние върху пътуванията, туризма, производството в Китай и малко отвъд Китай, в Азия", каза Георгиева и добави, че за това тримесечие е много вероятно да има отрицателно въздействие.

Георгиева заяви, че огнището подчертава "непредсказуемостта", която се превърна в норма в света.

Тя подчерта, че "подготвеността, превенцията, ранните действия ... трябва да навлязат в кръвта на политиците, независимо дали става въпрос за пандемия, климатичен шок или геополитическо напрежение".

Коментари: 0