Кражба остави без ток 100 домакинства в София

Екип на ЧЕЗ възстанови 100 м меден кабел на стойност 10 хил. лв.

Кражба остави без ток 100 домакинства в София

Нагла кражба остави без електрозахранване 100 домакинства в столичния квартал Банишора в почивния ден. Рано тази сутрин, след получен сигнал за прекъснато електрозахранване, екип на ЧЕЗ установи липсата на 100 м меден кабел. 

Създадена бе незабавна организация за набавяне на нов кабел и неговото полагане, като в 15:30 ч. електрозахранването на засегнатите клиенти вече беше възстановено. Нанесените щети вследствие на посегателството възлизат на 10 хил. лв.

„Започнахме веднага подмяната на липсващия кабел. За съжаление подобна организация изисква време и заради тази кражба беше нарушено спокойствието на хората в съботния ден. Призоваваме за бдителност и по-строги наказателни мерки за извършителите на подобни противообществени прояви“, каза Виктор Станчев, директор „Експлоатация и поддържане“ в ЧЕЗ Разпределение България“.

Последната кражба на съоръжения на ЧЕЗ в София беше само преди седмица, когато отново 100 домакинства останаха без ток. Откраднати бяха 70 м меден кабел в столичния квартал Надежда.

2,9 млн. лв. са щетите от кражби на съоръжения от началото на годината до момента. Откраднати са 47 хил. м проводници, над 6 хил. м кабели, източени са 27 хил. л трансформаторно масло.

Кражбите не само нанасят щети за милиони левове, но застрашават здравето и живота на невинни хора. Компанията призовава този род посегателства да бъдат третирани като престъпления срещу националната сигурност.

Коментари: 0