Кремиковци и Нови Искър отново на протест срещу кариера

Жителите имат намерение до блокират движението на ул. „Раковски\" на 16 септември

Кремиковци и Нови Искър отново на протест срещу кариера

Жителите от районите Кремиковци и Нови Искър отново ще протестират срещу изграждането на кариера за добив и обработка на строителни материали в землището на р-н „Кремиковци“.  Те ще излязат на 16-ти септември 2017 г. (събота), от 10:00 часа пред Храм-паметник „Свети Александър Невски”.

„Вторият протест ще бъде мащабeн и ще се включат всички жители на квартала и околните населени места. Имаме намерение да блокираме движението на ул. „Раковски", съобщават от Инициативен комитет „Село Локорско и кв. Кремиковци” в писмо изпратено до медиите.

Към момента институциите, които трябва да излязат със становище не само, че мълчат, но и не са се произнесли в законоустановените срокове, пишат още недоволстващите.

Инвестиционни намерения за изграждането на кариера за добив и първична обработка на строителни материали в землището в района има компания  „КАМИКО” ООД. 

Жителите на кв. Кремиковци, село Локорско и местната власт изразяват категорично несъгласие и възразяват срещу направеното инвестиционно предложение за кариера на „КАМИКО” ООД. Гражданите се притесняват от замърсяване на въздуха, тъй като бъдещата кариера ще е съвсем близо до домовете им.

В същото време има и друго инвестиционно намерение от страна на Крафт Груп ЕАД за изграждането на еко селище в село Локорско.

Гражданите на с .Локорско са се запознали с проекта, който е разработен изцяло върху терен на дружеството от 395 декара, като е съобразен с действащия устройствен план на София. Предвидени са общи пространства, детски площадки, детска градина и база за конна езда. Този природосъобразен проект е нещо ново за целия район, но едва ли ще се реализира, ако има в близост действаща кариера. „Остава въпросът какво ще се случи в село Локорско – еко проект или кариера”, питат протестиращите.

В началото на август жителите на района излязоха на първия си протест пред Министерски съвет. Тогава те бяха подкрепени и от кмета на района Ивайло Панев. Недоволството в областта започва още през 2011 г., когато Върховният административен съд отхвърля жалбата на кмета на селото и на район Кремиковци за отдаване на концесия на фирма "Камико". 

Коментари: 0