КРИБ работи за подобряване на бизнес средата, икономиката и износа

С предприемчиви хора и индустрия всяка община ще върви напред, заяви Кирил Домусчиев

КРИБ работи за подобряване на бизнес средата, икономиката и износа

„Има ли индустрия, бизнес и предприемчиви хора, всяка община ще е добре и ще се развива“. Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев по време на дискусията „Да! На българските региони“, която се провежда в Хасково.

„В срещите, организирани от „Стандарт“ и КРИБ, видях статистика колко въпроса са поставени, колко от тях са намерили решение и какъв е постигнатият резултат. 90 на сто от поставените проблеми са решени, затова ние ще продължим да пътуваме в различните региони на страната“, заяви още Домусчиев.

Той припомни, че е била създадена работна група с помощта на председателя на комисията по енергетика Делян Добрев, с която да се спре ръста на такса „Задължения към обществото“, за която имаше риск да стане най-високата в Европа.

„Гордеем се успяхме в нещо, за което се борим от 6 години – да получим разрешение от ЕС намаляване на тежестта за задължението за закупуване от алтернативните източници на ел. енергия. Това ще даде възможност за до 85% намаление в зелената компонента в тази такса „задължение към обществото“, заяви още Домусчиев.

„КРИБ прави всичко възможно бизнес-средата да се подобрява и страната ни да показва ръст и в икономиката, и в износа“, завърши председателят на най-голямата работодателска организация.

Главният редактор на „Стандарт“ Славка Бозукова посочи, че страната ни е приключила 2015 г. с най-добрите резултати от 2008 г.  насам.

„Имаме икономическа стабилност, рекорден ръст от 3%, който към този момент вече е 3,1%, 23% ръст на чуждите инвестиции, 9% ръст на износа, над 3 млрд. лв. повече в хазната от удари срещу контрабандата и сивия сектор. Но в същото време в Хасковска област се наблюдават дисбаланси, които трябва да бъдат преодолени. Затова ще представим какви са възможностите да се увеличат работните места и да се генерира по-висок икономически ръст в региона. В Хасково има уникално съчетание на икономически възможности и културно-исторически паметници“, заяви Бозукова.

В дискусията ще бъдат коментирани големите проекти в община Хасково и региона. Един от най-важните е превръщането на бившето летище край Узунджово с пистата и прилежащите халета и сгради в карго аеропорт. За развитието на тази територия местната администрация ще следва предварително начертания план с изграждане на индустриална зона в района, която да създаде много работни места.

Има сериозен интерес от инвеститори към базата. Някогашното военно летище край хасковското село Узунджово може да се превърне в база за утилизация на старите самолети на една от най-големите авиокомпания в Европа.

Коментари: 0