Кристалина Георгиева съветва преговорите за Brexit да се удължат

Според ръководителя на МВФ в момента несигурността около коронавируса не трябва да бъде задълбочавана

Кристалина Георгиева съветва преговорите за Brexit да се удължат

Снимка: Wikimedia

1104 ~ 2 мин. четене

Председателят на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева смята, че Великобритания и ЕС не трябва да увеличават несигурността от коронавируса COVID-19, отказвайки да удължат срока за преговори помежду си за търговско споразумение.

В интервю за BBC Георгиева определя несигурността около коронавирусната пандемия като безпрецедентна и смята, че човечеството като цяло трябва да прояви мъдрост и да не добавя други фактори, допринасящи за хаоса.

„Наистина се надявам, че политиците по целия свят ще помислят как да понижат несигурността. В момента е достатъчно трудно, нека не го усложняваме“, коментира председателят на МВФ.

Миналата есен Георгиева изрази подкрепата си спрямо споразумението за излизане от ЕС, постигнат от екипа на британския премиер Борис Джонсън. Тогава тя предупреди, че Brexit без споразумение (т.нар. „твърд Brexit“) би свил британския брутен вътрешен продукт (БВП) с до 5%.

След като на 31 януари Великобритания напусна ЕС, до 31 декември 2020 г. страната е в преходен период. По време на него тя остава тясно обвързана с всички европейски закони и регулации, включително за свободното движение на хора, стоки и услуги. До края на този преходен период Лондон и Брюксел ще водят преговори за сключване на споразумение за свободна търговия и след края на годината.

Въпреки че наглед свободната търговия изглежда в интерес и на двете страни по преговорите, то никоя от тях не иска да сключи въпросното споразумение на всяка цена. ЕС от една страна настоява, за да има договореност, Великобритания и след края на преходния период да продължи да спазва някои европейски правила, предимно при безопасността на храните. Лондон от друга страна иска точно обратното – да се откъсне от въпросните европейски регулации, за да не му попречат да сключи търговски споразумения с нови партньори – САЩ, Индия, държави от Азия и Африка.

Ако не сключат търговско споразумение Великобритания и ЕС ще търгуват помежду си според правилата на Световната търговска организация (СТО), според които ще трябва да бъдат въведени нови високи мита и гранични проверки на стоките. Заради пандемията от COVID-19 много от предвидените срещи за преговори между британските и европейските представители не се състояха, докато времето до края на преходния период изтича. Управляващите в Лондон са толкова сигурни, че няма да поискат удължаване на този период, че приеха специален закон, според който се забранява на британските политици да поискат от Брюксел отсрочка.

Подкрепи Economic.bg