IT компаниите в Европа – плячка на китайския интерес?

ЕС започва да следи много по-зорко придобиванията

IT компаниите в Европа – плячка на китайския интерес?

Снимка: Unsplash

2270 ~ 4 мин. четене
Европа отдавна е привлекателно място за китайските фирми, които искат да инвестират и придобиват – а скорошният пристъп на слабост в акциите, особено в ключови технологични фирми, може да предизвика още повече техния интерес.

Анализатори определят някои основни технологични фирми в Европа като “уязвими” в момента. Коментирайки опасността от поглъщания, по-рано тази седмица еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер поясни в интервю за FT, че в ситуация като тази няма проблем държавите да се намесят като пазарни участници и да придобият акции в дадена компания, ако искат да предотвратят подобен рисков сценарий. 

Избухването на коронавируса в Китай, който се разпространи в глобален мащаб, доведе до спад в цените на акциите по целия свят. Ударени бяха и някои европейски технологични играчи от сфери, считани като стратегически, каквито са телекомуникациите и полупроводниците например. Акциите на финландския производител на мрежово оборудване Nokia поевтиняха с близо 10% на годишна база, а на Ericsson с 2%. Междувременно тези на фирмите за чипове Infineon и STMicro потънаха съответно с 20% и 7.5%.

“Бих казал, че Европа е уязвима, тъй като континентът изостава както от Китай, така и от САЩ както по отношение на икономическия растеж, така и по отношение на иновациите”, заяви пред CNBC Нийл Камплинг, ръководител на научните изследвания в областта на технологиите, медиите и телекомуникациите в Mirabaud Securities.

Той обяснява, че Китай открай време е предприел подход на по-бързото купуване, вместо по-бавното изграждане, разчитайки, че това носи по-сигурен и скорошен мащаб. На фона на сегашните смущения на пазара това изглежда като още по-апетитна възможност за хищниците. 

Китайски поглъщания в Европа

Историята помни забележителни придобивания и инвестиции в европейски технологични фирми. 

През 2016 г. китайският технологичен гигант Tencent купи мажоритарен пакет от финландския производител на мобилни игри Supercell, а Midea, китайски производител на електроуреди, придоби германската фирма за роботика Kuka. А миналата година Ant Financial, финтех филиалът на Alibaba, купи базирана във Великобритания WorldFirst, оперираща в сферата на обмена на валути.

Но контролът върху опитите за поглъщане от Китай се увеличи в последно време, особено в САЩ чрез Комитета за чуждестранни инвестиции в Съединените щати (CFIUS). Той блокира китайските компании, които се опитват да придобият американски фирми, особено тези от ключови технологични области. 

Пример може да бъде даден с блокираната през 2018 г. сделка за американската компания за полупроводникови тестове Xcerra, към която китайският Hubei Xinyan имаше апетит. През януари CFIUS придоби още по-големи правомощия за проверка на сделки, заплашващи националната сигурност.

Тази остра тревога за китайските придобивания вече обзема и Европа. За това ясно свидетелства и споменатото по-горе интервю на Маргрете Вестагер. Говорейки за рисковете пред бизнеса, тя изтъква, че “ситуацията наистина подчертава необходимостта от мерки”. 

5G битка за хай-тек надмощие 

На този фон се разиграва търговската война между САЩ и Китай, която също така е и битка за технологичното надмощие. В основата му стои въпросът кой ще доминира в следващото поколение технологии, като 5G и изкуствен интелект.

Европа попаднала насред огъня, особено по темата за новите мобилни мрежи, обещаващи свръхбързи скорости на данни и възможност да дадат тласък на обещаващи бъдещи технологии в областта на облачните изчисления, телемедицината и автономните превози. 

САЩ подеха активна кампания за блокирането на Huawei, лидер в телекомуникационното оборудване, който е привлекателен избор за мобилните оператори както заради напредналите си технологии, така и заради конкурентната цена. Вашингтон обаче упорито лансира тезата, че китайската компания е заплаха за националната сигурност, давайки възможност за кибершпионаж. 

Въпреки многократното отричане от страна на Huawei, държавите бяха принудени да извършат щателна оценка на рисковете и да преценят дали да не забранят използването на брадна в бъдещите си мрежи. За САЩ е важно какво ще решат държави като Германия и Великобритания например. Засега те предприемат по-балансиран подход. 

В този контекст трябва да се спомене, че САЩ нямат в арсенала си компания конкурент на Huawei. Основните бизнес съперници на китайския гигант са европейските Ericsson и Nokia. Любопитно е, че неотдавна се заговори за възможността Америка да инвестира в тези играчи, за да “притъпи” стремежа към “господство” на Китай, както се изрази генералният прокурор на САЩ Уилям Бар.  

Тогава Вестагер коментира, че Европа е неутрална по отношение на собствеността. “Можете да бъдете държавна или частна собственост. Важното за нас е да действате като пазарен оператор“, казва тя през февруари тази година. 

Сега очакванията са Европа да бъде по-критична към всякакви опити на китайските фирми да придобият ключови технологични компании на континента.

“Европа ще бъде много предпазлива да позволи на Китай да продължи напред и ще се стреми да забави напредъка му”, каза Камплинг, според когото Старият континент ще последва пример на САЩ от последните две години и ще следи зорко случващото се. Затова, смята той, “съществува абсолютно нулев шанс големи компании ... да станат плячка на китайския интерес”. Анализаторът коментира, че всички тези бизнеси имат значителни операции и клиенти в САЩ, което означава, че Вашингтон също ще блокира всяка такава сделка.

Подкрепи Economic.bg