ЕК отваря на САЩ широко вратите към Nokia и Ericsson

Еврокомисията не се интересува от собствеността на компаниите, а само от тяхното пазарно поведение

Снимка: БТА
15:57 18.02.2020
Европейският комисар по конкуренцията Маргрет Вестагер остави отворена вратата за възможността правителството на САЩ да получи дял в два от топ 5G играчите на континента – Nokia и Ericsson, стига да няма риск за сигурността, пише CNBC.

Генералният прокурор на Съединените щати Уилям Бар каза по-рано този месец, че правителството трябва да обмисли вземането на контролен пакет акции в Nokia, Ericsson или и в двете, за да „притъпи“ стремежа към „господство“ на китайската фирма Huawei в сферата на мобилните мрежи от ново поколение.

Nokia и Ericsson са два от най-големите производители на мрежово оборудване и преки конкуренти на Huawei.

„Бизнесът трябва да отговори дали е за продажба или не, но европейските законодатели трябва да гарантират, че всеки риск е преценен“, коментира във вторник Маргрет Вестагер. „Тук в Европа ние сме неутрални по отношение на собствеността. Можете да бъдете държавна или частна собственост. Важното за нас е да действате като пазарен оператор“, казва тя, наблягайки върху наличието на бизнес логика. 

„Нямам поглед дали Съединените щати биха искали да купи дял и не знам дали има дял в Nokia и Ericsson, който се продава“, добави тя, оставяйки вратата отворена за евентуален следващ ход.

Вашингтон твърди, че Huawei представлява риск за националната сигурност, като оставя „задни вратички“ за властите в Пекин, през които те да могат да следят данните в мрежата. Компанията отрича тезата. 

Администрацията на президента Доналд Тръмп се опитва да убеди съюзническите си държави по света, особено в Европа, да забранят Huawei от своите 5G мрежи. Великобритания вече отхвърли настояванията на Вашингтон и взе решение частично да разреши на Huawei да участва в 5G инфраструктурата. 

САЩ не разполагат със свой национален конкурент в областта на телекомуникациите, който да може да се противопостави на Huawei. Според някои критици това е и една от прикритите причини за атаките на Вашингтон срещу китайския гигант. Междувременно се търси формула за влизане в надпреварата и установяването на контрол върху дялове в Nokia и Ericsson е едно от предложенията. 

Членовете на администрацията на Тръмп обаче не изглежда да са съгласни с предложението на Бар. Вицепрезидентът Майк Пенс коментира, че не подкрепя плана му, а по-скоро застава зад идеята на председателя на Федералната комисия за комуникации Аджит Пай, който иска да освободи повече спектър за 5G, необходим за работа на мобилните мрежи.

Ericsson са отказали коментар на CNBC сега, а Nokia все още не е отговорила на искането за такъв. 

По-рано, при първите коментари на Бар, Ericsson отново отказа да коментира, докато Nokia заяви, че „ние винаги приветстваме инвеститорския интерес“ в компанията.

Според най-големия акционер на Ericsson – Cevian Capital, американският интерес към технологичната фирма е „ясно позитивен“ за компанията, Швеция и акционерите. А Кристер Гардел, управляващ партньор в Cevian Capital, изглежда подкрепя потенциална сделка и я определя като висок приоритет. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: акции | САЩ | Nokia | инвестиция | Ericsson | 5G | Huawei | 5G мрежи | дялово участие

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини