Кристиан Кръстев: Кризисен мениджмънт ще спаси БДЖ

В железниците има бъдеще, смята бившият транспортен министър

Кристиан Кръстев: Кризисен мениджмънт ще спаси БДЖ
Трупаните с години проблеми в БДЖ трябва да се решат с кризисен мениджмънт. Това смята бившият служебен министър на транспорта Кристиан Кръстев. Той коментира вчерашните оставки на ръководството на железниците. Припомняме - вчера обявиха напускането си председателят на борда и зам.-министър на транспорта Велик Занчев, изпълнителният директор Владимир Владимиров и финансовият директор Филип Алексиев.

По-късно през деня новината потвърди и министърът на транспорта Росен Желязков, който заяви, че е назначил одит в дъщерните дружества на Холдинг БДЖ. Той обясни, че един от мотивите за подадените оставки е липсата на комуникация в дружествата и към министерството.

„Абсолютно подкрепям мотивите на министъра на транспорта да поиска оставките. Един от мотивите е липсата на комуникация. Точно с този мотив аз освободих Владимиров през 2013 г. Имаше липса на комуникация между кредиторите и холдинга и се беше наложило напрежение между тях", коментира Кръстев.

Припомняме, че освен при правителството на Марин Райков, в което министър бе Кръстев, Владимиров бе освобождаван още веднъж - от правителството на Пламен Орешарски, и всеки път бе връщан начело на БДЖ с идването в министерството на Ивайло Московски.

Кристиан Кръстев коментира и спрения от Комисията за защита на конкуренцията търг за доставката на 42 нови мотриси. Процедурата на стойност 675 млн. лева бе обжаллвана два пъти от германския гигант "Сименс", от "Шкода" и от китайската държавна компания CRRC. „За да бъде спрян търга от Комисията, значи има нередности в документацията. Очевидно експертите в КЗК са си казали тежката дума и БДЖ трябва да се съобрази с тях", каза бившият министър на транспорта и предположи, че параметрите за скорост на мотрисите биха могли да облагодетелстват определени участници.

Според него субсидиите за пътнически превози са удвоени спрямо размера им преди 10 години, но "въпреки това пътническите превози не са в цветущо състояние, което говори за мениджмънта".

"Като цяло в железниците има бъдеще не само в България, но и в световен мащаб", смята Кристиан Кръстев
Коментари: 0