Кризата с Huawei удря по печалбата на Samsung

Очаква се корейският гигант да обяви 60% спад на оперативната си печалба за второто тримесечие

Кризата с Huawei удря по печалбата на Samsung
Samsung Electronics се очаква да обяви двойно по-малка печалба за второто тримесечие, когато в петък изнесе доклада за предварителните си приходи, пише Reuters. Една от причините за негативния развой е свързана със спада на продажбите на чипове с памет за Huawei. 

Резултатът ще е най-ниският за южнокорейската фирма от почти три години насам, като възстановяването на печалбите се очаква да отнеме няколко тримесечия, предвид че периодът на свръхпредлагане като че ли отмина и мобилните пазари засега се забавят, обясняват анализатори. 

Samsung е най-големият световен доставчик на DRAM и NAND чипове за памет, както и най-големият глобален производител на смартфони, където пък неговият клиент Huawei вече е на второ място. 

Международните компании бяха притиснати от САЩ да ограничат бизнеса си с Huawei, за да спазят американските санкции. Според Вашингтон китайската компания представлява риск за националната сигурност. 

„Това в каква степен Huawei ще използва чипове занапред определено е фактор за вените“, коментира анализаторът Джей Ким от Sangsangin Investment & Securities. По думите му, когато няма много играчи, които да купуват чипове вместо Huawei, тогава Samsung трябва да намали цените, ако иска да продължи да продава. 

За Samsung има и положителна страна от възпирането конкурента си. Корейският гигант вероятно ще се възползва от 40-процентния спад в продажбите на телефони нa китайския бранд. Huawei обаче все още има силната подкрепа на местния си пазар, така че да може да удържи позиции в световен план, поне засега. 

Продажбата на чипове носи голяма част от печалбата на Samsung – над две-трети. Сега те страдат от ситуацията на вече наситения пазар на смартфони и намаляващото търсене на центрове за данни, което ще доведе до понижения на цените. 

Цените на DRAM чиповете, които подсигуряват устройствата с временни работни пространства и позволяват изпълнението на много задачи, едва ли ще се възстановят през втората половина на годината, прогнозира анализаторът Аврил Ву от TechForce. В добавка на това, коментира още тя, за Samsung ще е трудно да изчисти натрупания инвентар до края на първата половина на 2020 г. 

TrendForce посочва, че цените на DRAM чиповете през трите месеца до юни са спаднали с 25%. Миналия месец компанията понижи прогнозата си за тримесечието юли-септември, за когато очаква понижение от 15-25%. Предходната прогноза беше за 10% поевтиняване. 

В петък Samsung вероятно ще отбележи 60% спад на оперативната печалба за периода април-юни до 6 трлн. вона (5.14 млрд. долара), според Refinitiv SmartEstimate, базиран на оценките на 29 анализатори. 

За същия период година по-рано технологичният гигант отбеляза 14.9 трлн. вона печалба. Финалните данни за тримесечието се очаква да бъдат публикувани по-късно през юли. 

За трите месеца акциите на Samsung нараснаха с 5.3%. 

Коментари: 0