КТ „Подкрепа” излизат на протест, искат по-висока цена на въглищата

Петкова каза, че исканото увеличение трябва да се разгледа в контекста на цялата енергийна система

КТ „Подкрепа” излизат на протест, искат по-висока цена на въглищата

КТ „Подкрепа” и работещите в ТЕЦ „Мини Марица-изток” ще излязат на протест на 24 април с искане за увеличение на цената на въглищата. Засега не е ясно дали те ще бъдат подкрепени от КНСБ, тъй като според председателя на синдиката Пламен Димитров това няма да разреши проблемите в сектора. 

По темата двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа“ се срещнаха днес с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, която обаче не доведе до положителен резултат за миньорите. 

"Поскъпването на въглищата от ТЕЦ „Мини Марица-изток” трябва да се разглежда в контекста на цялостното състояние на енергийната система", каза Петкова.  Преди повече от месец синдикатите поискага спешно увеличение на цената на въглищата, добивани от мината. Те настояват за 15% увеличение на цената, за да започне модернизация на държавната компания. 

Петкова добави, че ТЕЦ „Марица изток 2“ в момента е в затруднено финансово състояние поради покачващата се цена на въглеродните емисии. „През миналата година бяха платени 120 млн. лв. за емисии, а през тази сумата вече е 200 млн. лв. Тази тенденция ще продължи, а ТЕЦ-а и мините са неразривно свързани в системата. Евентуално поскъпване на въглищата ще утежни допълнително състоянието на ТЕЦ 2”, посочи Петкова.

Приходите на дружеството за 2017 г. са с 56 млн. лв. повече спрямо 2016 г. Към днешна дата средствата по сметките на компанията са 41 млн. лв. По предварителни данни се очаква дружеството да отчете минимална печалба около 7 млн. лв. за 2017 г. Инвестиционната програма се изпълнява спрямо предварително определения график – предстои за нови багери да бъдат инвестирани 85 млн. лв., коментира енергийният министър.

Пред синдикалните организации тя поясни още, че в момента в „Мини Марица-изток“ ЕАД няма забавени заплати или неизплатени социални плащания към служителите си, няма и просрочени задължения към контрагенти.

По думите ѝ правителството полага усилия да запази капацитета на топлоелектрически централи в страната. „Ние сме напълно наясно със социалното значение на комплекса „Марица изток“ за региона и за нас е важно той да бъде запазен”, посочи тя. Въпреки нови европейски екологични норми спрямо тец-овете, тя каза че се работи за запазване капацитета на топлоелектрическите централи в България. Те са базови мощности, които произвеждат над 40% от електроенергията в страната, обясни Петкова.

Срещата се състоя между министър Петкова, ръководителите на двата синдиката Пламен Димитров и Димитър Манолов. В разговора участваха също и двамата заместник-министри Красимир Първанов и Жечо Станков, както и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД и на държавните мини – Петьо Иванов и Андон Андонов.

Коментари: 0