Кунчев иска мерките да останат и след средата на януари

Според главния здравен инспектор болниците ще са „драматично пълни“, ако има разхлабване по-рано

Кунчев иска мерките да останат и след средата на януари
428 ~ 2 мин. четене

Ако се отменят епидемичните мерки, в средата на януари болниците ще са драматично пълни. Това каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев по време на уебинар „Масовите имунизации - ключ към преодоляване на COVID-19 пандемията и предпазване от опасни заразни заболявания“, организиран от Българското сдружение по иновативна медицина.

Мерки срещу COVID-19

„България отново е на първо място по смъртност от COVID-19 в Европа“, посочи Кунчев, цитиран от БТА.

„Имаме първите кълнове на задържане и лек спад на заболеваемостта, които може бързо да пропилеем, ако не вземем точните решения“, каза още той. „От една страна, на политическо ниво, има желание за отхлабването на мерките, но от друга гледна точка цифрите, въпреки че показват тенденция за плато и намаляване на натиска върху болниците, все още не са се отразили върху смъртността.“

Противоречиви са данните в Европа, но общата тенденция е към повишаване на случаите на COVID-19, въпреки че през последния 14-дневен отчетен период България показва понижение с 4.8%. По думите му в някои държави от ЕС и Европейското икономическо пространство се наблюдава спад в броя на заболелите, но в други - значителен ръст. Нараства броят на болните в Дания, Кипър, Литва, Словакия. Разнообразната картина до голяма степен се дължи на мерките, които всяка държава прилага, допълни той.

„Ако се приравнят показателите на антигенните тестове към резултатите от PCR тестовете, данните ще покажат повишена заболеваемост“, добави Кунчев и изрази тревогата си, че сега се ползват тестове от над 20 фирми и някои от тях не показват достоверни данни.

По-рано днес от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) препоръчаха мерките да останала до 7 януари, Ивановден. Първата седмица на другия месец е наситен с празници и лекарите се притесняват, че ще има струпване на хора и съответно разпространение на заразата. В същото време министър-председателят Бойко Борисов настоява да има отваряне още на 21 декември, но все пак правителството си остави вратичка да удължи мерките, като обяви, че ще изчака да види данните и в четвъртък ще се реши.

Подкрепи Economic.bg