Курсът на паунда се повишава след решението на BoE за лихвите

Първоначално инвеститорите започнаха да се отървават от британската лира и така я обезцениха

Курсът на паунда се повишава след решението на BoE за лихвите

Снимка: Pixabay

11943 ~ 1 мин. четене

Курсът на британската лира се повишава след решението на централната банка (Bank of England; BoE) да намали основния лихвен проценти с 50 базисни пункта до 0.25%. Като причина бе изтъкната епидемията от коронавируса Covid-19, която със сигурност ще удари британската икономика. Правителството от своя страна пък представи увеличен бюджет в сравнение с предишния, за да финансира системата на здравеопазването и да осигури икономически стимули.

Към 12.00 ч. българско време курсът на паунда спрямо долара се повиши с 0.59% и един паунд се обменяше за 1.296 долара. Спрямо еврото ръстът в курса на паунда е с 0.43% и един паунд се обменя за 1.146 евро.

Първоначалната реакция на инвеститорите обаче бе друга – те започнаха да се отървават от стерлигна и така понижиха курса му, но това е основно правило за действие при решения, които ги изненадат. След това обаче курсът на паунда се повиши, отразявайки мнението на пазарите, че координираните действия на BoE и британското правителство са може би един от най-всеобхватните и потенциално най-ефективни ходове в сравнение с действията на другите развити икономики.

Коментари: 0