Къде по света потребителите са най-склонни да изтрият профилите си в социалните мрежи?

Френската футболна звезда Тиери Анри наскоро обяви, че излиза от платформите заради токсичната среда и кибертормоза

Къде по света потребителите са най-склонни да изтрият профилите си в социалните мрежи?

Снимка: Unspalsh

Автор: Economic.bg

Социалните мрежи се превърнаха в ежедневие за мнозина, но въпреки положителните си характеристики, те могат да са и много токсична среда. Затова не е изненада, че все повече хора започват да се изтеглят от тях, а ярък пример е решението на бившия френски футболист Тиери Анри. Миналия месец той обяви, че напуска платформите заради кибертормоз и расизъм.

„Нещата, които бях чувал по стадионите и улиците, навлизат все повече в социалните медии, особено в моята общност и спорта, който обичам най-много, футбола“, каза той тогава.

Време беше, да се заема позиция и да накарам хората да осъзнаят, че не е ОК да бъдеш малтретиран онлайн, не е ОК да бъдеш тормозен или тормозен онлайн… Въздействието, което може да окаже върху вашето психично здраве, е безпрецедентно, знаем, че хората се самоубиват заради това. Достатъчно. Нуждаем се от действия.“

Интересно е обаче дали има пазари, където средата е по-токсична и потребителите са по-склонни да напускат социалните мрежи. Reboot Online използва инструмента за онлайн анализ Ahrefs, за да установи гражданите на кои държави е най-вероятно да пристъпят към такива действия. Анализът се прави на база на ключови онлайн търсения, показващи тяхното ясно намерение да напуснат социалните платформи.

Става дума за повтарящи се търсения в Google от лица при напускане на мрежи като: „как да изтрия социалните медии?“, „Как да изтрия Facebook?“, „Как да изтрия Instagram?“, „Как да изтрия Tumblr?“, „Как да изтрия TikTok“ ?, „Как да изтрия Twitter?“ и „Как да изтрия Snapchat?“.

Въвеждането на такива фрази алармира за желанието на потребителите да се изтеглят от тези платформи.

Според анализа на Reboot Online в САЩ има най-много на брой хора, склонни да напуснат социалните мрежи. Там се извършват средно 1 134 400 онлайн търсения по темата на месец. Дневно се падат 36 594 търсения. В контекста на това колко активни потребители на интернет има в Америка (312 320 000), това се равнява на 0.363% от американските потребители на мрежата, искащи да напуснат социалните платформи.

На второ място по брой е Индия – със средно 497 940 търсения онлайн на месец. Активните интернет потребители там са почти 756 млн., като делът на потребителите, склонни да напуснат социалните мрежи, се равнява на едва 0.066%. Тук трябва да се отбележи, че местният пазар е един от тепърва развиващите се, докато този в САЩ е много по-зрял и потребителите се различават значително.

Цялата класация може да се види в таблицата по-долу. Впечатление прави, че България отсъства от топ 30.

Коментари: 0