КЗП е хванала 90 нарушения за фалшиви намаления покрай празниците

50 души са сигнализирали за дефектни стоки и други проблеми

КЗП е хванала 90 нарушения за фалшиви намаления покрай празниците

Проверките ни във връзка с празниците са, както в търговската мрежа, където следим за заблуждаващи промоции, нереални намаления, така и по отношение качеството на туристическия продукт. Това заяви Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщиха от пресцентъра на комисията.

Той посочи, че през месец април комисията е извършила над 600 проверки, при които са констатирани около 90 нарушения. Най-често те са липса на информация за производителя върху етиката на стоката и фалшиви намаления.  

Маргаритов коментира, че когато се установи подобна нелоялна търговска практика, комисията я забранява и тя не достига до неограничен брой хора. „Ако няма реакция по този въпрос, доста граждани биха могли да бъдат „ужилени”, заяви той. И призова търговците бъдат коректни и лоялни.

По време на почивните дни връзка с КЗП са потърсили около 50 граждани. Те са се интересували основно от това какви са правата им и как да постъпят при закупуване на дефектна стока, проблеми при ползване на телекомуникационни услуги и пазаруване през интернет. „За вече отминаващите празнични дни в комисията постъпиха само два сигнала във връзка с туристически услуги“, уточни Димитър Маргаритов.

В статистически план едва около 5% от общия брой постъпващи при нас жалби и сигнали касаят туризма. Като се има предвид, че България е уважавана и посещавана туристическа дестинация, това означава, че като цяло продуктът е на едно добро ниво”, допълни Маргаритов.

Той припомни, че за миналата година в КЗП са постъпили над 20 000 жалби и сигнали. „Мисля, че сме най-често сезираният орган в цялата страна. Реагираме на всеки един сигнал. Имаме и собствени кампании, които разгръщаме през годината. Нашите проверки са в порядъка от 35 000 до 40 000 на годишна база. Това е изключително много, но е важно и необходимо. Ще продължим да бъдем един от най-активните органи в страната, за да можем да задълбочаваме тази тенденция на успокояване на пазара”, подчерта ръководителят на институцията. 

Коментари: 0