Лагард: Доналд Тръмп застрашава статута на Америка като световен лидер

Тя призова политиците да поставят на масата всички въпроси и да ги решат един по един

Лагард: Доналд Тръмп застрашава статута на Америка като световен лидер

Снимка: БТА

Доналд Тръмп застрашава статута на Америка като световен лидер, според Кристин Лагард, бивш директор на Международния валутен фонд (МВФ) и бъдещ президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) от 1 ноември 2019 г.

Една от най-известните жени в света на финансите и икономиката обаче предупреди, че Тръмп и неговите търговски войни, заедно с Brexit, носят големи рискове за световната икономика.

"Мисля, че най-големият ключ, който президентът Тръмп има, е във връзка с предсказуемостта и сигурността на търговските условия. Неизвестността е вредна, защото не можете да се приспособите към неизвестното", каза Лагард в интервю за предаването "60 минути" на CBS.

"И така, какво правите? Вие изграждате буфери. Вие изграждате спестявания. Чудите се какво следва. Това не е благоприятно за икономическото развитие", добави тя.

Лагард, която оглавяваше МВФ в продължение на осем години, е на път да стане президент на ЕЦБ. Тя ще замени Марио Драги, който през времето си в банката стабилизира европейската икономика, като последно намали лихвите до -0,5%.

Тя има намерение да наследи затруднена европейска икономика, която пострада от търговската война, особено страни като Германия.

Търговската война „със сигурност ще стопи ръста на световната икономика“, каза тя. "И ако намалиш растежа с почти процентна точка, това означава по-малко инвестиции, по-малко работни места, повече безработица,. Така че, разбира се, това има влияние", коментира Лагард.

Търговските войни на администрацията на Тръмп и други дипломатически ходове могат да намалят влиянието на Америка на световната сцена, предупреди Лагард. "Аз се чувствам като гражданин на света. Съединените щати са изложени на риск да загубят лидерството си. И това би било просто ужасно развитие."

Лагард каза още, че САЩ "са сила за доброто на света и заради онези принципи, които аз много уважавам: върховенството на закона, демокрацията, свободния пазар и зачитането на личността и уважението".

Тя добави, че европейската икономика е жизненоважна за Америка и обратно, и така търговската война заради субсидиите за Airbus и Boeing представлява сериозна заплаха за двете страни.

„Ако нещата се объркат в една част на света, това ще се отрази и на останалия свят. Ние купуваме американски продукти в огромни количества. Съединените щати купуват европейски продукти в огромни количества".

"Моето много, много силно послание към всички политици е, моля, седнете като големи мъже и сложете всичко на масата и се опитайте да се договорите малко по малко, парче по парче, за да имаме сигурност."

В своето интервю Лагард засегна и предстоящото напускане на Великобритания от ЕС, като го определи като "много тъжно".

"Тъжно е да ги видиш как се отдалечават от Европейския съюз", каза тя.
Коментари: 0