Лагард: Правителствата трябва да подпомагат растежа чрез реформи

Председателят на ЕЦБ призова за фискална подкрепа, структурни реформи, пълен банков съюз и съюз на капиталови пазари

Лагард: Правителствата трябва да подпомагат растежа чрез реформи

Снимка: БТА

420 ~ 2 мин. четене
Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард призовава правителствата да се включат по-активно в подкрепа на слабата икономика на еврозоната чрез целенасочени разходи и реформи, благоприятни за бизнеса.

Лагард каза, че политиката трябва да играе своята роля "в подпомагането на икономиката". 

Според нея правителствата трябва да се съсредоточават по-малко върху балансирането на бюджетите или текущите излишъци и повече върху разходите за растеж.

„Колкото по-дълго продължават стимулиращите мерки, толкова по-голям е рискът страничните ефекти да станат по-изразени“, каза тя. Лагард спомена, че по този начин структурните и бюджетни политики могат да засилят производителността и че среда с ниски лихви може да бъде много ефективна.

„Структурата на еврозоната е непълна и застрашава нейната способност да използва пълноценно потенциала на гражданите“, каза експертът и добави, че следователно тя трябва да бъде допълнена с „пълен банков съюз, който включва обща схема за гарантиране на депозитите, съюз на капиталовия пазар, който канализира инвестициите и има стабилизираща функция, защитаваща от шокове.

По-устойчивият икономически и паричен съюз не само ще помогне да защитим начина си на живот от вътрешни и глобални неблагоприятни развития, но ще подкрепи влиянието на ЕС в света, включително, правейки еврото по-привлекателно в световен мащаб".

Европейската централна банка разглежда дали издаването на собствена цифрова валута ще бъде от полза за хората в еврозоната и ще ѝ помогне да постигне целта си, заяви президентът на Евопейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард във вторник.

„Искаме да преценим дали цифровата валута на централната банка може да служи за ясна цел за обществеността и да подкрепи целите на ЕЦБ“, каза Лагард пред Европейския парламент.

Инерцията на растеж в еврозоната се забави от началото на 2018 г., главно поради глобалната несигурност и по-слабата международна търговия“ , което доведе и до „отслабване на ценовия натиск, а инфлацията остава далеч от нашата цел" заяви председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард, изказвайки се в пленарното заседание на Страсбург.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg