Легализирането на канабиса в Канада роди нови милиардери

Акциите на компаниите, произвеждащи и търгуващи с трева, поскъпнаха в пъти

Легализирането на канабиса в Канада роди нови милиардери

Снимка: Pixabay

Марихуаната се превръща в голям бизнес за местата, където е законна. Вашингтон, Колорадо, Невада, Калифорния и други щати получават големи суми от данъци и други такси след легализирането на канабиса. 

Канада също направи продажбата на трева законна дейност и сега страната е на път да разбере колко изгодно може да бъде това от икономическа гледна точка. Шепа хора вече се радват на отлични приходи от този факт.

Неотдавнашното увеличение на цените на акциите на компаниите, които отглеждат канабис, превърна техните основатели в милионери и милиардери.

Вижте кои са новите крале на марихуаната:

Брендън Кели, Майкъл Блу и Кристиан Гро инвестират в частната Privateer Holdings Inc. в Сиатъл през май 2010 г. Тази фирма по-късно инвестира в канадската компания за канабис Tilray Inc., чиито акции скочиха 13 пъти. Оценката на дяловете, притежавани от триото, е 7.2 млрд. долара, или по 2.4 млрд. долара на всеки.Майкъл Блу, Кристиан Гро и Брендън Кели (отляво надясно) - Снимка Privateer Holdings

Мъжете (и досега всички те са мъже), които управляват дружествата за канабис в Канада, забогатяха значително от инвестициите си. 

Вижте и останалите милионери от канабис:

Тери Буут, Aurora Cannabis, Inc.Буут е в средата - Снимка Aurora Cannabis

Стойност на дяловете: 95.1 млн. долара

Тери Буут е 54-годишният главен изпълнителен директор на Aurora Cannabis, Inc. Той продавал марихуана на приятелите си в гимназията за $25 CAD на кв. унция. По-рано през 2018 г. компанията му направи най-голямото поглъщане в индустрията, като купи CanniMed Therapeutics за $1.23 млрд. CAD.

Брус Линтън, Canopy Growth Corp.Снимка Canopy Growth

Стойност на дяловете: 142.6 млн. долара

Брус Линтън е 52-годишният главен изпълнителен директор на Canopy Growth Corp., една от най-големите компании за канабис в света. Компанията се намира в бившата фабрика за шоколад на Hershey в Смит Фолс, Онтарио.

Джон Сервини, Aphria, Inc.Сервини е в средата - Снимка Aphria

Стойност на дяловете: 144 млн. долара

Джон Сервини създава Aphria, базирана в Онтарио, след като напуска оранжерийния бизнес на семейството си за домати и чушки. Той и неговият приятел Коул Качавилани считали марихуаната за потенциално печеливша култура, но нито един от тях нямал опит в отглеждането ѝ. Aphria е един от първите публично търгувани производители на марихуана.
Коментари: 0