Leoni строи четвърти завод за кабели в Сърбия

Компанията инвестира 60 млн. лв. в Кралево

Leoni строи четвърти завод за кабели в Сърбия
Германската компания Leoni стартира днес строителството на четвърта фабрика за кабели в Сърбия. Заводът ще се намира в Кралево и в него ще бъдат инвестирани 60 милиона евро, предаде агенция Бета. До края на годината се очаква да бъде завършен първият цех, който ще е с площ 6500 кв. м, а пробното производство на кабели за автомобилната индустрия ще започне от февруари следващата годината. В предприятието ще бъдат назначени над 1000 работници. 

Серийното производство за германския Mercedes-Benz се предвижда да започне в края на 2019 г. или в началото на 2020 г., а цялата фабрика, която ще има площ 65 000 квадратни метра, ще бъде завършена до 2023 г. и в нея ще работят около 5000 души.

Leoni има фабрики и в Прокупле, Малошище и Ниш, където е инвестирала до момента около 90 милиона евро и има 6000 работници.

На откриването на строежа в Кралево присъства президентът Александър Вучич, който заяви, че с назначаването на още няколко хиляди работници Leoni става най-големият работодател в Сърбия, а Кралево ще се върне на картата на индустриалните центрове.

В момента Leoni е един от 15-те най-големи износители в Сърбия, а в нейните фабрики в Сърбия от 2009 г. досега са произведени 1,5 милиона кабелни системи.

Групата Leoni има над 88 000 работници в 31 страни, а миналата година приходите й от продажби достигнаха 4,9 милиарда евро
Коментари: 0