Летището в Хонолулу ще бъде покрито с над 4000 соларни панела

Енергията от тях ще намали сметките за ток на аеропорта наполовина

Летището в Хонолулу ще бъде покрито с над 4000 соларни панела
852 ~ 1 мин. четене
Хавай е известен със своите плажове, кристално чисти води и топло време. Сега щатските власти искат да използват слънчевото греене и за енергийни цели.

В изявление днес хавайското министерство на транспорта съобщи, че ще инсталира 4 260 нови соларни модула на международното летище Daniel K. Inouye  в Хонолулу. Панелите ще бъдат разположени на седмия етаж на паркинга на Терминал 1 на летището.

Слънчевата енергия, произвеждана от панелите, ще бъде използвана от летището и ще помогне да се намалят сметките за електроенергия почти наполовина, добавя министерството на транспорта.

"Това е полезно за околната среда, ще спести държавни пари и ще осигури закрит паркинг на летището", каза губернаторът на Хавайските острови Дейвид Й. Идж. "Това е още една крачка напред в продължаващата мисия на администрацията ми да посрещнем целите на Хавай за устойчиво развитие".

Хавай си е поставил за цел да генерира 100 процента чиста енергия до 2045 година. Изграждането на слънчевите панели на летището ще започне на 20 август и ще приключи в средата на ноември.

На летищата в Хавай Министерството на транспорта, заедно с Джонсън Контролс, работи върху над 900 отделни мерки за енергийна ефективност. Те включват подмяната на почти 98 000 осветителни тела с високоефективна светлинна диодна технология и енергийно ефективно осветление, както и инсталирането на над 21 000 слънчеви фотоволтаични панела.
Подкрепи Economic.bg