LG не спира да инвестира в роботика

За една година корейската компания е инвестирала над $90 млн. в пет стартъпа

LG не спира да инвестира в роботика

Снимка: LG

480 ~ 2 мин. четене
LG Electronics продължава да демонстрира амбиции в сферата ба роботиката. За една година корейският гигант е похарчил общо над 90 млн. долара за стартъпи от този сектор, а последната новина е за инвестиция в американската компания Bossa Nova. 

Целта на LG е да превърне роботиката в една от основните дейности на компанията в близко бъдеще. Любопитното е, че инвестицията в Bossa Nova на практика отразява първата такава в американски играч, след като по-рано бяха сключени сделки с няколко корейски стартъпа. 

Bossa Nova Robotics е водещ доставчик на данни в реално време за глобалната търговска индустрия, които помагат на големите вериги магазини да функционират по-ефикасно благодарение на предоставената информация. Walmart, най-голямата верига хипермаркети в света, от миналата година тества технологията на Bossa Nova в няколко свои магазина.

Преди началото на партньорството с Bossa Nova от LG инвестираха в четири корейски компании, занимаващи се с роботика: 

  • Acryl Inc., основана от екип академици от Корейския институт по наука и технологии, е компания със 7-годишна история, създала интегрирана платформа за изкуствен интелект, наречена „Джонатан“, която е способна да разпознава човешките емоции и да разбира смисъла на текстове, реч и изображения въз основа на подробна база данни и стремежа към усъвършенстване на изкуствения интелект.
  • SG ROBOTICS е стартъп компания, развиваща мобилни роботи, които помагат на хора с двигателни увреждания, включително и на такива, страдащи от параплегия и нервно-мускулни заболявания. Компанията е основана през 2017 г. с цел създаване на „роботи за по-добър живот“ и понастоящем работи върху изобретяването на медицински роботи за деца. WalkON костюмът на SG ROBOTICS’ спечели бронзов медал на първия „Cybathlon“ през 2016 г. и бе първият носител на Олимпийския огън на тазгодишните Параолимпийски игри в Пьончан. 
  • Robotis се специализира в роботи, функциониращи в сферата на образованието. Компанията е известна с иновативните задвижващи механизми на своите мултифункционални роботи. Тя също така произвежда хардуер компоненти като контролери и сензорни модули, използвани за изграждането на програмния софтуер на роботите.
  • Robostar е прозиводител на индустриални роботи. Целта на компанията е да бъде едноличен доставчик на компании, които произвеждат хардуер за автомобили и мобилни телефони, както и на такива, произвеждащи дисплеи и полупроводници. 

Чрез тези инвестиции LG се стреми да изведе обслужващите роботи на глобалния пазар. Компанията вече пусна няколко робота за пробен период като по време на Олимпийските игри в Пьонгчанг техните упътващи и почистващи роботи бяха поставени в най-голямото летище в Южна Корея с цел повишаване на комфорта на пътниците. На тазгодишното изложение за иновации CES компанията представи три концептуални робота от типа CLOi, разработени специално за употреба на силно оживени места, като например супермаркети. Въпросните роботи са разработени паралелно с останалите продукти от серията ThinQ - брандът на LG, разработващ домакински роботи и електроуреди, функциониращи с помощта на изкуствен интелект. 

„Роботиката като съществена част от нашата стратегия за развитието на изкуствен интелект е чудесна възможност за растежа на LG през следващите години”, каза Ким Сунгуук, вицепрезидент на глобалния отдел за иновации на LG Electronics. 

Подкрепи Economic.bg