Лидерите на Северна и Южна Корея в историческа среща „символ на мира“

Ким Чен-ун е първият севернокорейски лидер, стъпил на южнокорейска територия

Лидерите на Северна и Южна Корея в историческа среща „символ на мира“

Снимка: БТА

2738 ~ 2 мин. четене
Малко след 3 часа българско време севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин се срещнаха в граничното село Панминчжон. Седнали един срещу друг на овалната маса в Дома на мира в демилитаризираната зона, те са първите лидери на двете страни от над 10 години насам, които си подават ръка и подемат така важните преговори за бъдещето на полуострова. И двамата изразиха надежда, че разговорите ще завършат положително. 

Ким Чен-ун е първият севернокорейски лидер, стъпил на южнокорейска земя. Това негово решение бе определено от президента на Южна Корея Мун Дже-ин като „смело“ и „символ на мира“. Според него пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, предава ДПА. 

Лидерите обсъждат ситуацията на Корейския полуостров и заявката на Пхенян да прекрати ядрената си програма. Мун Дже-ин изтъкна, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи. Ким Чен-ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

„Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира“, отбеляза Мун Дже-ин. 

На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо-чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия. До Мун Дже-ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба. 

Те прекараха в разговор час и половина, след което сложиха край на първия кръг от преговорите.  По-късно днес двамата ще се срещнат отново. Те ще имат възможност да проведат и кратка дискусия на четири очи по време на разходка без придружители. След това ще се върнат на масата за преговори. 

Според досегашната информация севернокорейският лидер Ким Чен-ун вече е приел поканата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин да посети Сеул по всяко време. 

Подкрепи Economic.bg