Лидерите от Г-20 обещаха \"ремонт\" на световната търговска система

Срещата завърши с декларация, която предвижда реформа на Световната търговска организация

Лидерите от Г-20 обещаха \

Снимка: БТА

Лидерите на Г-20 обещаха да "ремонтират: многостранната търговска система след като заявиха, че тя "не е постигнала целите си". Най-големите световни икономики подчертаха дълбоки разделения по отношение на климата, миграцията и правилата на световната търговия. 

Залата избухна в аплодисменти, когато лидерите от Г-20, включително президентът на САЩ Доналд Тръмп, подписаха декларацията в края на двудневната среща в Буенос Айрес

Финалното комюнике, което стана възможно благодарение на компромиси по ключови спорни въпроси, признава дефектите в глобалната търговска система и призовава за реформиране на Световната търговска организация (СТО).

Те обещаха да реорганизират СТО с централа в Женева, който беше силно критикуван от администрацията на Тръмп, като напредъкът ще бъде преразгледан до средата на следващата година.

Всички страни от Г-20 без САЩ потвърдиха подкрепата си за Парижкото споразумение за климата.

Споразумението бе постигнато след трудни преговори, продължили цяла нощ. Основна пречка бяха позициите на Съединените щати, които се оттеглиха от Парижкото споразумение за климата и влязоха в търговски спорове с редица страни от Г-20, включително с Китай.

С особен интерес е очаквана работната вечеря днес на американския президент и китайския му колега.

Коментари: 0