Лордовете защитиха правата на европейците и забавиха Brexit

Правителството трябва да гарантира статута на гражданите на ЕС на Острова

Лордовете защитиха правата на европейците и забавиха Brexit

Камарата на лордовете на британския парламент защити правата на европейските граждани във Великобритания и забави започването на процеса по Brexit. Лордовете решиха, че правата на европейците трябва да бъдат гарантирани в рамките на 3 месеца от започването на процеса по Brexit.  

Това стана ясно след като Горната камара на британския парламент одобри поправка в законопроекта за началото на процедурата по излизането на страната от ЕС, слагайки спирачка на плановете на премиера Тереза Мей за максимално скорошно обявяване на Brexit, съобщиха медиите на Острова.

С 358 срещу 256 гласа Камарата на лордовете подкрепи предложението на опозиционната Лейбъристка партия правителството да бъде задължено да гарантира правата на трите милиона европейци, живеещи в Обединеното кралство, след като страната престане да бъде член на ЕС.

Поправката изисква от кабинета в рамките на 3 месеца от задействането на член 50 от Лисабонския договор (стартиращ процедурата по излизане от ЕС) да внесе предложения за защита на европейските граждани във Великобритания.

Вотът ще забави окончателното приемане на законопроекта, тъй като текстът ще бъде върнат в Камарата на общините (Долната камара) на парламента за преразглеждане.

Депутатите, които одобриха законопроекта на 9 февруари без никакви поправки, ще трябва отново да го разгледат и да решат дали са съгласни, или не с членовете на Горната камара.

Според установената процедура, законопроектът не може да бъде даден за подпис на кралица Елизабет Втора, докато двете камари не го приемат в еднакъв вид, съгласувайки до последната запетая.

Тереза Мей се надяваше да прокара законопроекта без промени, за да може правителството да задейства веднага след това чл. 50 от Лисабонския договор, в рамките на обявения срок – до края на март. Сега обаче може да се наложи да го направи през април.

Правителството разглежда много сериозно въпроса за гарантиране правата на европейците, но е твърдо решено „бързо и ясно“ (т.е. без промени) да прокара закона.

Управляващите се съмняват, че изменението, гарантиращо правата на европейците, ще остане в сила при новото разглеждане. „Намерението ни е да обърнем ситуацията в наша полза в Камарата на общините“, заявиха източници от кабинета.

Лейбъристите обаче се заканиха да подкрепят до последно изменението и да убедят и депутати от другите партии да го сторят.

В средите на управляващите се въздържат от подкрепа на предложението на опозицията, защото се опасяват, че подобна едностранна гаранция от тяхна страна би навредила на правата на британците, живеещи в Европа.

След срещите си с редица европейски лидери, те са убедени, че ще постигнат „бързо и навременно споразумение с ЕС“ и смятат да използват правата на своите граждани и тези на европейците като разменна монета при преговорите.    

Коментари: 0