Лукашенко ще затвори всички предприятия, допускащи протести срещу него

Беларуският президент заплашва с уволнения всички, които са се включили на масовите митинги

Лукашенко ще затвори всички предприятия, допускащи протести срещу него

Снимка: БТА

~ 1 мин.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви в събота, че ще затвори всички фабрики, в които са организирани работнически протести, съобщава руската агенция Риа. Това последният опит на управляващия вече близо три десетилетия президент да потуши опозиционните митинги след оспорваните избори този месец.

Лукашенко също заплаши да уволни протестиращите работници. „Ако една фабрика не работи, тогава нека да заключи портата си от понеделник, нека я спрем“, е заявил Лукашенко в град Гродно близо до границата с Полша. „Хората ще се успокоят и ние ще решим кого да поканим (на работа) на следващия ден.“

В най-голямото предизвикателство за Лукашенко през тези 26 години на власт, хората излязоха на улиците в много белоруски градове, включително в столицата Минск. Вече близо две седмици има масови протести срещу резултатите от изборите на 9 август, за които се твърди, че са били фалшифицирани, за да постигне Лукашенко над 70% подкрепа.

Лукашенко отрича каквато и да е измама при вота.

Някои работници в редица държавни фабрики също се включиха в протестите.

Основният му опонент на изборите Святлана Циханоуская избяга в съседна Литва. Без да посочва никого, Лукашенко каза в събота, че организаторите на митингите „седят в чужбина, в съседни страни“ и се ползват от политическа подкрепа от лидерите на тези страни.

В интервю за Reuters в събота Циханоуская заяви, че вижда себе си като символ на промяната, чиято роля е да помогне за провеждането на нови избори, тъй като Лукашенко ще трябва да напусне рано или късно.

Двама водещи членове на новосформирания опозиционен съвет в Беларус бяха разпитани в петък по наказателно дело за това, което Лукашенко нарича опит за превземане на властта.


Следете новините на Economic.bg през социалните канали на медията: Facebook / LinkedIn / Viber / Instagram / Twitter / Google Новини / Threads