„Лукойл“ пуска у нас нов завод за 2.6 млрд. лева

Президентът на компанията Вагит Алекперов ще открие новата мощност

„Лукойл“ пуска у нас нов завод за 2.6 млрд. лева
4496 ~ 2 мин. четене

Президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов ще пристигне днес у нас за откриването на най-голямата чуждестранна инвестиция в България през последните години.

На площадката на петролната рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" в сряда ще бъде пуснат в експлоатация уникален нов завод - Комплекс за преработка на тежки остатъци, на стойност 1,5 млрд. долара, или 2,6 млрд. лв. Подобни инсталации има само в 7 други страни, сред които са САЩ, Япония и Кувейт, пише в. „Преса“.

Финансово инвестицията изпреварва досегашния лидер в класацията - американската компания "Ей И Ес", която пусна през 2011 г. нова ТЕЦ край Гълъбово на стойност 2.35 млрд. лв., предаде БГНЕС.

Мегазаводът в Бургас е известен на специалистите с името Инсталация за хидрокрекинг на гудрона. Гудронът е най-тежкият остатък от преработката на петрол. Новата инсталация ще позволи максимално оползотворяване на скъпата суровина. Извличането на високостойностни продукти от 1 тон нефт ще се повиши от 74% на 90%. 

При дълбочинната преработка ще се извличат повече дизелови горива и мазут със съдържание на сяра под 1%. Така значително ще се повиши конкурентоспособността на бургаската рафинерия на европейския пазар. В същото време производството ще отговаря на най-строгите еконорми на ЕС.

Строителството на уникалната инсталация започна през 2012 г. В Бургас пристигнаха огромни съоръжения. Най-голямото от тях беше реактор с тегло 1656 тона и дължина 57 м. Транспортирането на така наречените чудовища на "Лукойл" се превърна в световна атракция и беше заснето от National Geographic за поредицата "Мегазаводи".

Днес президентът на "Лукойл" Вагит Алекперов ще открие 221-вата бензиностанция на руската компания у нас. Тя ще отвори врати на 299-ия километър на магистрала "Тракия" - в участъка, където до миналото лято нямаше къде шофьорите да спрат за зареждане или почивка.

Подкрепи Economic.bg