50 лв. глоба ако не гласуваме в изборния ден

Депутатите от правна комисия одобриха промените в Изборния кодекс

50 лв. глоба ако не гласуваме в изборния ден
3809 ~ 2 мин. четене

Санкция до 50 лв. или спиране на социалните помощи до 3 месеца за всеки, който не упражни правото си на глас на изборите. Това предвиждат промени в Изборния кодекс, приети от парламентарната правна комисия на първо четене. Те изключват хората с трайни увреждания, както и възрастните над 80 г., които не са гласували.

Промените бяха внесени от Патриотичния фронт и получиха подкрепата на всички групи от управляващото мнозинство.

В проекта се предвижда още да се повиши прага за преференцията за общински съветници на 50% от общинската избирателна квота, вместо сегашните 7%, достатъчни за спечелване на място в общинския съвет. ГЕРБ и  ДПС също предлагат завишаване на този праг. Управляващата партия обаче иска да запази 7 % преференция, а да я обвърже с общия брой на гласовете, подадени за листата. Така се затруднява пренареждането на листите за общински съветници.

Готовността за задължително гласуване е свързана с факта, че това е един от въпросите и в предложеното от Слави Трифонов за национално допитване. Той така или иначе трябва да бъде одобрен - почти всички българи ще го поискат, обясниха неофициално депутати от ГЕРБ, пише 24 часа. ДПС смята да сезира Конституционния съд, ако текстът мине и през пленарната зала.

Правната комисия на НС одобри на първо четене 10 от внесените 14 законопроекта. До края на април всички текстове трябва да са минали и на второ четене.

Вижданията на Реформаторски блок и ГЕРБ за Изборния кодекс се разминават значително. Реформаторите искат въвеждане на електронното гласуване още от президентските избори, а ГЕРБ – от парламентарния вот през 2018 г.

ГЕРБ иска летвата за избор на кмет на населеното място да се вдигне от 100 жители, както е сега, на 350 избиратели, пише 24 часа.

БСП пък предлага образователен ценз за участниците в изборния процес. Основно образование за членовете на СИК и средно за ръководствата им и чисто съдебно минало за наблюдатели и застъпници.

Подкрепи Economic.bg