Лятото е най-активният сезон за продажба на имоти

Северната тангента и третия лъч на метрото ще увеличат търсенето на жилища в северната част на София, надява се Георги Павлов

Лятото е най-активният сезон за продажба на имоти
Автор: Цветан Петров

Георги Павлов работи в сферата на недвижимите имоти от 2006 г. като член на съвета на директорите и изпълнителен директор на AG Capital. От 2011 г. е изпълнителен директор и акционер на АДРЕС недвижими имоти. В своя дългогодишен трудов стаж той е придобил опит и задълбочени познания в различни сфери на бизнеса: недвижими имоти, промишленост, управленско консултиране, финансов анализ и планиране.
Георги Павлов има магистърски степени по математика от Софийски университет Св. Климент Охридски и по бизнес администрация от City University of Seattle. Асоцииран член е на Chartered Management Institute, Великобритания и има множество квалификации, сред които е и сертификат по международна финансова отчетност на АССА.


Г-н Павлов, след като открихте нов офис на компанията в София на ъгъла на бул. Шипченски проход и ул. Александър Жендов, колко офиса има АДРЕС и планирате ли създаване на нови?

Вече имаме шест офиса в София. Относно изграждането на нови клонове – покрили сме всички основни локации и през последните години удвоихме големината на офисите ни, така че реално те са шест, но са големи колкото 10-12.

През последните месеци и години къде забелязвате да има най-голямо търсене на жилища?

Търсенето на жилища е равномерно разпределено в целия град, но истината е, че най-активен пазар като брой на сделки е в големите квартали, където има изградена инфраструктура и голямо предлагане на жилища. Това са основно кварталите на изток и на юг, но и кварталите на запад също са търсени заради по-изгодните цени. Неразвитият сегмент от София остава София на север от ЖП-линията и аз се надявам много, че с изграждането на северната тангента и третата линия на метрото там значително ще се подобри връзката с другите части на града и интересът на предприемачите първо, а после и на купувачите, там ще се повиши.

При наемите се наблюдава тенденцията лятото, когато повече хора отиват на море и на бригади, цените да падат и след това наесен пак да се покачват. При имотите има ли нещо подобно?

Не, защото при покупко-продажбата на имоти, когато хората са в отпуск, използват това време са сделки, не само за почивка, тъй като за разлика от наема, който е част от ежедневието, покупката на недвижими имоти е сериозно занимание, за което си струва да отделиш и част от отпуската си. По време на летните отпуски в България са и емигрантите, които искат да инвестират в жилище, така че летните месеци са доста активни също. Лятото между другото е един от най-активните сезони, а другият пик, който забелязах през последните години, е в началото на пролетта март-април, когато хората получават годишните си бонуси и използват оптимизма от получаването им за решение за покупка на жилище.

Като споменахте емигранти, да попитам и за мигрантите - забелязвате ли затруднение при продажбата на имоти в района на Централна гара, Лъвов мост?

Да, това влияе върху имиджа на квартала. Също и в частта на Овча купел, която е близо до центъра за бежанци, не са желани жилищата, както не са желани и жилища близо до ромски квартали. Това няма връзка със самото качество на жилището или отдалечеността от центъра, но имиджът има значение за търсенето и съответно това влияе върху цените.

Коментари: 0