10 любопитни факта за шоколадовия мус

Знаете ли откъде идва думата \"Мус\"?

10 любопитни факта за шоколадовия мус

Мусът е храна, включваща въздушни мехурчета и лека текстура. Може да варира от пухкав до кремообразен и плътен, в зависимост от техниките на приготвяне. Има и сладки и солени мусове като сладките се приготвят основно от бит яйчен белтък и сметана, а солените от разбити сварени яйца, риба, месо или зеленчуци. Думата "Мус" идва от френски и означава "пяна". foodpanda, подбра няколко любопитни факта.

1. Мус е направен за първи път във френски ресторант през 1800г, който е бил основно от чубрица и месо.

2. Сладките мусове се появяват през втората половина на 19 век.

3. Днес се приготвя в почти всички ресторанти и домакинства.

4. Най-популярният мус е шоколадовият. След него се нарежда мус от ядки.

5. Мусът е студено ястие като някои от вариациите се предлагат и замразени.

6. Солените мусове са един от най-предпочитаните предястия, особено този приготвен от домашни птици.

7. В много случай се стабилизират с желатин.

8. На 3.Април се чества празникът на шоколадовия мус.

9. Първото писмено сведение за шоколадов мус в САЩ е от 1892 г.

10. През 1977 г. в Ню Йорк се приготвя за първи път мус от бял шоколад.

Коментари: 0