Майките на деца с увреждания защитиха Бисер Петков

Те са били готови да вдигнат палатковия лагер, но сега са готови да искат оставката на цялото правителство

Майките на деца с увреждания защитиха Бисер Петков
Майки на деца с увреждания се застъпиха за социалния министър, който вчера подаде оставка тъкмо заради напрежението около техните протести.

„Ние бяхме силно изненадани от оставката, защото вчера до към обяд почти всичко беше наред. Имахме уверенията, че закон ще бъде внесен и бяхме готови да вдигнем палатковия лагер. Ние не сме искали оставката на социалния министър, оставаме тук до Закон за личната помощ“. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Олга - една от майките на хора с увреждания, които протестират с палатков лагер при служебния вход на Народното събрание. Олга е майка на 21-годишно момиче с увреждане.

"Това беше първият социален министър - това вече е седми протест - с който проведохме някакви разговори - беше благосклонен и мога да кажа, че беше от части на наша страна и беше благосклонен текстовете да влязат в парламента. Не знам дали може да се върне социалният министър, но по принцип заставаме зад него", обясни още тя. Олга няма обяснение на кого е била "нужна" тази оставка и какво я е предизвикало. "Но не сме ние", категорична беше тя и допълни - "Протестите продължават".

Новият закон трябва да донесе лична грижа, грижа според потребностите на лицето, коментира и Венелина Казанджиева, майка на 27-годишно момче с увреждане. "Мисля, че с новия закон настъпихме много интереси. Ние поискахме нещо простичко, което за първи път министър разбра - не на калпак, а на всеки според потребностите и възможностите на държавата. Това е първият министър, който разбра, че ние пари не искаме, напротив, дадохме му идеи,с които искахме да облекчим данъкоплатците", обясни още Казанджиева.

След вчерашната оставка на социалния министър Бисер Петков, майките и техни поддръжници написаха в социалните мрежи: "Оставката на министъра в прав текст значи, че проектозаконът, който ще се внесе в понеделник, ще бъде върнат. Ако не върнат Бисер Петков, единственият до момента, който ни показа че работи с нас, и който почти завърши най-важното наше искане за закон за личната помощ, започваме организация на ГРАНДИОЗЕН ПРОТЕСТ ЗА ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!!“.

...

...

Коментари: 0