Македония е причината за раздора между Гърция и Русия

Дипломатическият спор между Атина и Москва се разгоря преди очакваната покана към Скопие за присъединяване към НАТО

Македония е причината за раздора между Гърция и Русия

Руският президент Владимир Путин (вляво) и гръцкият премиер Алексис Ципрас

Снимка: Кремъл

1512 ~ 1 мин. четене
След като сутринта гръцкият вестник Kathimerini написа, че Атина ще експулсира двама руски дипломати заради намеса във вътрешните работи на Гърция, сега агенция Reuters пише, че всъщност Македония е причината за раздора между Атина и Москва. Не е случаен и фактът, че гоненията на руски дипломати се случват точно в деня, в който се очаква Скопие да получи покана за присъединяване към НАТО.

Русия заяви, че ще отговори на гръцките действия. Това е рядък дипломатически сблъсък между двете православни страни, които имат традиционно топли отношения.

Македония очаква покана за присъединяване към НАТО, докато трае срещата на върха на Алианса в Брюксел тази седмица. Именно тази покана беше основната причина Атина и Скопие да постигнат споразумение Македония да се преименува на „Северна Македония”. Москва обаче остро се противопоставя НАТО да се разраства.

Гърция е изразила безпокойство спрямо дейността на руските дипломати още на 6 юли, когато е поискала от тях да напуснат територията ѝ. От Атина обаче са им дали няколко дни период да го направят. Днес вече се е стигнало до експулсирания. Същевременно Гърция забрани и на двама други руски дипломати да влизат на нейна територия.

И в Гърция, и в Македония, имаше много протести срещу споразумението за промяна на името и явно от Москва са опитали да се възползват от разгорещените настроения спрямо властите в Атина.
Подкрепи Economic.bg